Zoekpictogram

Vogelgriep kost 150.000 kippen het leven

News Section Icon Gepubliceerd op 17-11-2014

Vervoersverbod

In een kippenbedrijf in Hekendorp is dit weekend vogelgriep geconstateerd. De 150.000 kippen worden sinds zondagmiddag vergast en afgevoerd, om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. De vogelgriep die nu in Nederland is aangetroffen is zeer besmettelijk (hoog-pathogeen) en dodelijk voor kippen. De ziekte kan ook worden overgedragen op mensen, als ze direct met zieke dieren in aanraking komen, en kan dan leiden tot lichte griepverschijnselen.

Tot begin deze maand was de variant die nu in Hekendorp is aangetroffen (H5N8) nog niet gesignaleerd in Europa: niet in pluimveebedrijven en ook niet in het wild. Toen werd een Duits kalkoenenbedrijf met meer dan 30.000 dieren als eerste in Europa besmet met H5N8. Tot dan was het virus slechts in Azië aangetroffen.

Snelkookpan

Het bedrijf in Hekendorp is een intensief bedrijf waar 150.000 legkippen altijd binnen zitten. Daarom, en omdat het virus in Europa tot voor kort niet voorkwam, zou men kunnen aannemen dat het zich verspreidde via de kanalen van de vee-industrie, bijvoorbeeld via verontreinigde kratten of veewagens. "De volle stallen van de vee-industrie zijn een snelkookpan voor veeziekten", zegt Geert Laugs van CIWF: "wanneer in een bedrijf met 150.000 kippen slechts één dier besmet raakt met zo'n besmettelijk virus worden al snelle alle dieren ziek en kan het virus zich ontwikkelen tot een – ook voor mensen - gevaarlijkere variant. De uitbraak van vogelgriep in Hekendorp laat opnieuw zien dat vee-industrie niet gezond is, niet voor dieren, niet voor mensen en niet voor de aarde".

Varianten

Vogelgriep is er in veel varianten. In 2003 brak in Nederland de eveneens hoog-pathogene variant H7N7 uit. 30 miljoen dieren werden gedood en 19 mensen raakten besmet, onder wie een dierenarts die aan de complicaties overleed. Enkele jaren geleden brak in Azië de Aziatische vogelgriep H5N1 uit. Als gevolg hiervan overleden meer dan 250 mensen. Vaker zijn er uitbraken van laag-pathogene varianten. Die zijn minder besmettelijk en minder gevaarlijk. Toch worden in beide gevallen zieke dieren gedood om de ziekte uit te bannen.

Vaccinatie

Compassion in World Farming vindt dat veeziekten het beste voorkomen en bestreden kunnen worden door dieren te vaccineren. Wanneer het desondanks onontkoombaar is dieren te doden moet dit gebeuren op een manier die het welzijn van de dieren zo min mogelijk schaadt.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).