Zoekpictogram

Nieuwe campagne: STOP DE KOOIEN!

News Section Icon Gepubliceerd op 8-10-2014

Stop de kooien

Compassion in World Farming (CIWF) start vandaag een Europese campagne tegen het gebruik van kooien in de veehouderij. Kooien in de veehouderij veroorzaken veel dierenleed. Ze zijn niet van deze tijd en moeten zo snel mogelijk uit de veehouderij verdwijnen.

In Europa worden elk jaar honderden miljoenen dieren in kooien gehouden voor hun vlees of eieren:

  • Meer dan 285 miljoen legkippen zitten in kooien, de zogenaamde 'verrijkte' legbatterij of 'koloniehuisvesting'.
  • Meer dan 13 miljoen zeugen staan vast tussen stalen stangen in 'ligboxen' of kraamhokken.
  • Meer dan 300 miljoen konijnen leven in krappe draadgazen kooien
Konijnen achter tralies

De kooien veroorzaken veel problemen voor het welzijn van de dieren. Natuurlijk gedrag wordt meestal ernstig beperkt. Stress en abnormaal gedrag, zoals stangbijten bij zeugen, zijn vaak het gevolg. Ook kunnen kooien leiden tot specifieke gezondheidsklachten, zoals urineweginfecties bij zeugen die in hun eigen uitwerpselen liggen of broze botten bij legkippen.

Niet meer van deze tijd

"Kooien in de veehouderij zijn een uitvinding van de vorige eeuw, ze zijn niet meer van deze tijd", zegt Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland: "Inmiddels hebben we geleerd dat kooien in de veehouderij veel dierenleed veroorzaken. Bovendien maken ze het mogelijk heel veel dieren in een kleine ruimte te proppen, soms zelfs in lagen op elkaar. Ze zijn het symbool van de vee-industrie en maken de hoge en goedkope productie mogelijk, die zo schadelijk is voor het milieu en de aarde ".

Europese regelgeving

Eerder verbood de Europese Unie kalverkisten en kale legbatterijen en beperkte zij het gebruik van kooien voor zwangere zeugen vanwege de ernstige nadelen voor het welzijn van de dieren. Wij vinden dat het nu tijd is om de volgende stap te zetten en alle kooien uit de veehouderij te bannen. We zetten ons in voor nieuwe Europese wetten en regels, bijvoorbeeld voor konijnen, en voor aanscherping van bestaande regels. Bovendien vragen we voedselproducenten en supermarkten geen vlees en eieren in te kopen van dieren die in kooien gehouden werden.

Stop de kooien

De campagne 'Stop de kooien!' richt zich nadrukkelijk op alle kooien in de veehouderij, maar zal van start gaan met een actie voor het verbod van alle konijnenkooien. In Europa leven jaar in jaar uit meer dan 300 miljoen konijnen hun hele leven in kale draadgazen kooien. Deze zijn nog het best te vergelijken met de kale batterijkooien voor legkippen die al in 1999 vanwege het slechte dierenwelzijn verboden werden.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).