Zoekpictogram

Farmageddon, the true cost of cheap meat

News Section Icon Gepubliceerd op 23-9-2014

Farmageddon boekcover

In de afgelopen drie jaar reisde Philip Lymbery, CEO van Compassion in World Farming, de wereld rond op zoek naar de dramatische gevolgen van de wereldwijde vee-industrie. De weerslag van Lymbery's reizen is te vinden in 'Farmageddon'; het boek dat hij samen met Sunday Times journalist Isabel Oakeshott schreef. 'Farmageddon' luidt op indringende wijze de noodklok. Het toont de industriële veehouderij als een van de grootste problemen van deze tijd. Ze is verantwoordelijk voor ongeëvenaarde voedselverspilling, bedreigt de gezondheid en is de grootste veroorzaker van dierenleed in de wereld.

Mythe

In het begin van het boek lezen we hoe voorzitter Mao in 1958 de oorlog verklaarde aan de spreeuwen omdat die de oogst aantastten. Miljoenen Chinezen werden er op uitgestuurd om spreeuwen uit te roeien, maar een grote ramp was het onbedoelde gevolg: het land werd overspoeld door insecten die ongenadig rijst en graan vernietigden. De campagne die bedoeld was om honger tegen te gaan bereikte zo het tegenovergestelde. Analoog aan dit klassieke voorbeeld beschrijft de auteur de industriële veehouderij en prikt hij de mythe van goedkoop voedsel voor iedereen door. In werkelijkheid betalen we een hoge prijs voor goedkoop vlees en dreigen rampzalige gevolgen ('Farmageddon') als we niet snel handelen.

Milieu

In 'Farmageddon' doet Lymbery verslag van zijn reizen en van de vele gesprekken die hij voerde met deskundigen, campaigners en mensen die de gevolgen van de vee-industrie aan den lijve ervoeren. Hij neemt de lezer mee naar mega-koeienfarms in Californië, naar levensgevaarlijke varkenspoepbassins in North Carolina, naar met algen besmeurde stranden in Bretagne en naar met kippenmest vervuilde rivieren in Maryland. Hij bezoekt inheemse bewoners in Argentinië die van hun land verdreven werden om plaats te maken voor de massale teelt van veevoer. In China constateert hij enorme vervuiling door de varkensindustrie en leert hij van boeren dat antibiotica daar vrij verkrijgbaar zijn en dus ook op grote schaal worden toegepast.

Wetenschap

Toch is 'Farmageddon' veel meer dan een goed leesbaar en indringend reisverslag. Alle verhalen zijn gebaseerd op degelijk onderzoek, zowel ter plekke als op basis van wetenschappelijk literatuur. Het boek gaat daarom óók in op de risico's van nieuwe technieken als genetische manipulatie van gewassen en het klonen van dieren. En natuurlijk blijft het enorme beslag dat de industriële veehouderij legt op kostbare en schaarse grondstoffen als olie, land en water niet onvermeld. Om de miljarden landbouwdieren te kunnen voeden worden wereldwijd enorme hoeveelheden graan verbruikt: genoeg om 3 miljard mensen te voeden.

Mensen eerst

De oplossingen die Lymbery presenteert zijn verrassend. 'Farmageddon' is geen pleidooi tegen het eten van vlees of vóór een 100% vegetarisch dieet. Het pleit voor een fundamenteel andere aanpak van de voedselproductie op aarde. Landbouwdieren moeten uit de veefabrieken en terug naar de boerderij. Er moet een eind komen aan de concurrentie tussen mensen en landbouwdieren om voedsel dat ook door mensen gegeten kan worden. Dieren zetten graan en soja namelijk niet erg efficiënt om in vlees. Veel calorieën en eiwitten gaan bij dit proces verloren. Om te garanderen dat de wereldbevolking goed wordt gevoed  hebben mensen voorrang. Landbouwdieren zijn juist bij uitstek geschikt om voedsel dat niet geschikt is voor mensen, zoals gras en voedselresten, om te zetten in vlees en zuivel.

Voor iedereen

Farmageddon is een goed geschreven en helder boek, dat een breed publiek kan aanspreken. Dat geldt ook voor de aanbevelingen aan consumenten waarmee het boek eindigt: stop de verspilling van vlees, eet minder vlees en kies voor vlees en producten van dieren die buiten komen, bij voorkeur geproduceerd in eigen regio!


'Farmageddon, the true cost of cheap meat', verschijnt in het Engels en is uitgegeven door Bloomsbury. Het boek telt 448 pagina's, kost € 16,49 en is in Nederland te koop bij de betere boekhandel en via bol.com. Bestel Farmageddon op bol.com.

Filmverslag

Philip Lymbery maakte tijdens zijn reizen een filmverslag voor 'Farmageddon'. Bekijk hier de filmpjes. 

Elk jaar worden miljoenen tonnen vis uit de Grote Oceaan gehaald om te worden gevoerd aan varkens en vissen in de Europese vee-industrie. Niet alleen de visstand lijkt hierdoor dramatisch af te nemen, ook de natuurlijke leefomgeving van wilde dieren wordt verwoest. Op Asia Island in Peru kunnen de inheemse vogels - genten - niet meer overleven omdat er voor hen niet voldoende vis meer is. 

In Argentinië worden de oorspronkelijke bewoners van hun land verjaagd om massa's soja te kunnen verbouwen. Deze soja is bestemd voor continenten als Europa en China, waar ze op grote schaal worden gevoerd aan landbouwdieren in de vee-industrie. De sojateelt veroorzaakt veel problemen in Argentinië: mensen worden ziek, dieren gaan dood en de aarde wordt vergiftigd door de grote hoeveelheden landbouwgif dat wordt gebruikt op de akkers. 

Philip Lymbery bezoekt een kleine commerciële varkenshouderij in China. Net als in veel grote varkensfabrieken in China, leven deze varkens ook in zeer slechte omstandigheden. Deze film benadrukt opnieuw de noodzaak dieren beter te gaan behandelen en te stoppen met de vee-industrie.

In deze film bezoekt Philip Lymbery het Taihu meer, één van de grootste zoetwatermeren in China en een populaire toeristische bestemming. Dit meer is echter ernstig vervuild door de nabijgelegen varkenshouderijen en lijkt door de groei van giftige algen op dikke erwtensoep.

In deze film bezoekt Philip Lymbery in China misschien wel één van de grootste varkensfabrieken van de wereld. Het is een gigantisch grote geïndustrialiseerd varkensbedrijf: hier leven ongeveer 6.500 zeugen plus alle mestvarkens. De dieren leven in zeer slechte omstandigheden en dat veroorzaakt veel dierenleed.  

Eén van de landen die Philip Lymbery bezocht tijdens zijn reizen voor Farmageddon is China. De Chinese varkensindustrie is immens: meer dan de helft van alle varkens in de wereldwijde veehouderij leven in China. Vaak onder primitieve omstandigheden in kleine bedrijven, maar steeds vaker in gigantisch grote varkensfabrieken. Deze korte trailer geeft je een kijkje in de Chinese varkensindustrie.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).