Zoekpictogram

Verbod op klonen moet beter

News Section Icon Gepubliceerd op 10-7-2014

Deze gekloonde geit sterft na 8 uur
Deze gekloonde geit sterft na 8 uur

De Europese Commissie wil het klonen van landbouwdieren de komende 5 jaar verbieden. Ook wil ze de verkoop van vlees en melk die afkomstig zijn van gekloonde dieren in de ban doen.

Klonen is een techniek waarbij men in een laboratorium een genetisch identieke kopie maakt van één ouderdier. Daarbij plaatst men de kern uit een cel van de genetische moeder in een cel zonder kern, die vervolgens wordt ingebracht bij een draagmoeder. In 1996 was het schaap Dolly het eerste landbouwdier dat op deze manier geboren werd. Klonen is erg inefficiënt en gaat met veel dierenleed gepaard. Veel foetussen sterven voor of kort na de geboorte, vaak is een keizersnede noodzakelijk en veel kloondieren hebben afwijkingen.

Toch kan het klonen van dieren voor de vee-industrie aantrekkelijk zijn. Zo kunnen er snel veel kopieën van dieren gemaakt worden, die snel groeien of veel melk produceren.

Niet ver genoeg

Het is goed dat Europa het klonen nu aan banden wil leggen, maar helaas gaat het voorstel van de Europese Commissie niet ver genoeg. Er staat bijvoorbeeld niets in  over de nakomelingen van gekloonde dieren. Ook daar moet iets over in de wet geregeld worden. Immers, als Europa het klonen zelf verbiedt zouden nakomelingen van gekloonde dieren nog steeds geïmporteerd kunnen worden, bijvoorbeeld om gebruikt te worden als fokvee. Daarmee kan het klonen een nieuwe impuls geven aan het nog sneller fokken van dieren met speciale eigenschappen, zoals snelle groei of hoge productie van melk. Wetenschappers stellen juist dat dit voor veel dierenwelzijnsproblemen zorgt.

Doe mee

Vraag de Nederlandse regering in Europa op te komen tegen klonen en voor een verbod van de handel in producten van gekloonde dieren en hun nakomelingen.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).