Zoekpictogram

Banken in de fout

News Section Icon Gepubliceerd op 4-7-2014

Hoofdkantoor Rabobank

Nederlandse banken behoren tot de grootste investeerders in de vee-industrie ter wereld. Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Profundo in opdracht van Wakker Dier.

Het rapport bevestigt wat we eigenlijk al wisten of vreesden: Nederland is niet alleen het land met het grootste aantal landbouwdieren per vierkante kilometer, maar Nederlandse bedrijven, kenniscentra en dus ook banken spelen een grote rol bij de wereldwijde verbreiding van de vee-industrie en de opkomst van megastallen in landen als China en Brazilië. Dat de Rabobank een van de grootste investeerders in de vee-industrie is, is geen verrassing. Vroeger heette de bank immers "Boerenleenbank'. Schokkender is dat ook andere banken, zoals de ING en ABN-Amro veel geld investeren in buitenlandse vee-fabrieken die niet aan de Europese normen voor dierenwelzijn voldoen.

Eerder al onderzocht Compassion in World Farming de rol van een minder bekende, maar wel erg belangrijke bank bij investeringen in de vee-industrie. De EBRD, een Europese bank die betaald wordt met belastinggeld, blijkt een enorm groot vleeskippenbedrijf in Turkije te financieren. We filmden het dierenleed in en om het bedrijf en we voeren actie om de EBRD over te halen te stoppen met deze investering in dierenleed.

Klik hier om mee te doen met onze actie.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).