Zoekpictogram

475.576 handtekeningen tegen varkensleed

News Section Icon Gepubliceerd op 24-3-2014

Deense minister Dan Jorgenson accepteert handtekeningen
Dil Peeling (CIWF, links) en Dan Jorgenson (Deense Minister van Landbouw)

Vandaag overhandigde Compassion in World Farming in Brussel 475.576 handtekeningen aan Europese landbouwministers. In Nederland tekenden ca. 50.000 mensen de petitie. Daarmee vragen zij aan de landbouwministers (waaronder Staatssecretaris Dijksma) in eigen land strikt toe te zien op de naleving van de Europese welzijnsregels voor de varkenshouderij.

Uit onderzoek van Compassion in World Farming blijkt dat de Europese regels voor het welzijn van varkens op grote schaal overtreden worden.

  • De meeste varkens in de EU leven, in strijd met de wet, in kale hokken zonder strooisel. Strooisel is de belangrijkste voorwaarde om te voorkomen dat de dieren aan elkaars staart gaan bijten.
  • In strijd met de wet knippen de meeste varkenshouders de staart van biggen af als de dieren nog maar een paar dagen oud zijn. Dit gebeurt meestal zonder verdoving.
  • In een aantal landen wordt de verplichte groepshuisvesting voor zwangere zeugen nog niet toegepast, zoals de wet voorschrijft.

Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland, zegt: "De Europese en de Nederlandse wet zijn volstrekt duidelijk: varkens moeten strooisel krijgen en standaard staartknippen is verboden. In Nederland hebben varkens meestal geen staart en leven ze in kale hokken. De regering doet te weinig om deze wetsovertredingen te stoppen. Deze 475.576 handtekeningen zijn een krachtig signaal van de Nederlandse en Europese bevolking dat de landbouwministers hun taak serieus moeten nemen en ervoor moeten zorgen dat de wet snel, 100% wordt nageleefd."

Hope Trekt Veel Bekijks Schumann Square Brussel
Hope In Brussel1
Hope In Brussel
Een Vertegenwoordiger Van De Engelse Minister Van Landbouw Accepteert De Handtekeningen1
Een Vertegenwoordiger Van De Engelse Minister Van Landbouw Accepteert De Handtekeningen
Dr Karin Metz Accepteert De Handtekeningne Uit Naam Van De Duitse Regering
Dan Jorgenson Deense Minister Van Landbouw
Dan Jorgenson Deense Minister Van Landbouw Accepteert De Handtekeningen
Athanasios Tsaftaris Griekse Minister Van Landbouw En Voorzitter Van De EU Accepteert De Handtekeningen
Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).