Zoekpictogram

Duitse deelstaat wil snel eind aan staartknippen

News Section Icon Gepubliceerd op 26-2-2014

Staartknippen bij biggen

De Duitse deelstaat Noord Rijn Westfalen gaat een eind maken aan het routinematig knippen van biggenstaarten. Dat staat in een gezamenlijke verklaring van de deelstaatregering en de bonden van varkenshouders in deze belangrijke staat, waar 25% van de Duitse varkens gehouden worden.

Dalfsen

In Nederland bestaat sinds 2013 de 'Verklaring van Dalfsen', waarin stakeholders, zoals varkenshoudersbonden, dierenbescherming en dierenartsen de intentie uitspreken te stoppen met het knippen van biggenstaarten. De Nederlandse regering steunt deze aanpak. Hoewel de Nederlandse verklaring een aantal concrete projecten noemt, ontbreekt echter een einddatum en is de verklaring erg voorzichtig. Zo ziet men: '' aanknopingspunten om mogelijk op lange termijn te stoppen met couperen mits dit verantwoord en onder goede begeleiding gebeurt'.

Klare taal

De Duitse verklaring spreekt daarentegen klare taal en de toon is vastberaden. Het probleem wordt in drie fases aangepakt en eind 2016 moet het opgelost zijn.  Het proces wordt gevolgd in gesprekken met de varkenshouders  'onder leiding van de deelstaatregering'.

Voorbeeld

Compassion in World Farming doet een beroep op de Nederlandse regering hieraan een voorbeeld te nemen en met kracht sturing te geven aan het stoppen van de routinematige staartknipperij. Er staat immers al meer dan 10 jaar in de wet dat deze praktijk verboden is en dat alle varkens strooisel moeten hebben. Dat is de belangrijkste voorwaarde om het staartbijten bij varkens tegen te gaan. Veel boeren geven echter geen strooisel maar knippen -in strijd met de wet- biggenstaarten standaard af als de dieren een paar dagen oud zijn.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).