Zoekpictogram

Nederlanders bereid minder vlees te eten

News Section Icon Gepubliceerd op 9-10-2013

Resultaten CIWF Opinieonderzoek zomer 2013

Veel Nederlandser zijn bereid minder vlees te eten als dit helpt de honger en de oneerlijke voedselverdeling op aarde tegen te gaan. Dit zeiden 87% van de ondervraagden tijdens een opinieonderzoek dat Compassion in World Farming deze zomer hield. In 12 Nederlandse steden interviewden onze vrijwilligers ruim 1300 voorbijgangers over de relatie tussen de honger op aarde en alsmaar verder groeiende vee-industrie.

1 miljard

Terwijl nu al wereldwijd 1 miljard mensen honger hebben en de wereldbevolking snel groeit, wordt het steeds moeilijker iedereen op aarde te voeden. CIWF vindt dat het produceren van vlees in de vee-industrie daarvoor geen oplossing biedt. Het opinieonderzoek dat we deze zomer uitvoerden had tot doel uit te vinden hoe het publiek hierover denkt.

Honger

Tijdens het onderzoek bleek dat veel mensen zich vaak (25%) of soms (62%) zorgen maken over de honger in de wereld. 34% van de ondervraagden bleek te weten dat 1 miljard mensen op aarde elke dag honger hebben. 90% vindt het geen goed idee meer vlees te produceren om de honger tegen te gaan. De meeste van hen (42%) geven hiervoor als reden dat er voldoende ander voedsel is, terwijl 20% als reden noemt dat de dieren in de vee-industrie ook moeten eten.

Kind of varken?

Tijdens het onderzoek stelden de interviewers het publiek voor de keuze: ‘Als u één brood zou moeten weggeven en u kunt kiezen tussen een hongerig kind en een vleesvarken, wie krijgt dan het brood?’ 96% van de ondervraagden gaven aan in een dergelijk geval het brood aan het kind te geven. ‘Toch is dat anders dan wat er op grote schaal gebeurt’, zegt Geert Laugs van CIWF: ‘veel graan en soja wordt gebruikt om er veevoer van te maken. We zouden veel méér mensen kunnen voeden als we deze belangrijke grondstoffen rechtstreeks in voedsel voor mensen verwerken, zoals bijvoorbeeld brood. De vee-industrie is niet alleen slecht voor dieren, ze verscherpt ook de internationale voedselcrisis’.  

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).