Zoekpictogram

Start landelijke actie voor varkens

News Section Icon Gepubliceerd op 27-8-2013

Stro voor staatssecretaris!

Start landelijke actie voor varkens

Meer dan 300 enveloppen met stro voor staatssecretaris Dijksma. Dat is de ‘oogst’ van een actie van Compassion in World Farming gisteren in het centrum van Zutphen. Onze vrijwilligers vroegen aan voorbijgangers een kaartje met stro naar de staatssecretaris te sturen. Daarmee verzoeken ze haar en haar Europese collega's, dringend ervoor te zorgen dat alle varkens strooisel in de stal hebben en dat er een eind komt aan illegale praktijken in de varkenshouderij.

Europese regels

Europese regels schrijven al meer dan 11 jaar voor dat varkens permanent moeten kunnen beschikken over strooisel. In strijd met de wet leven veel varkens - ook in Nederland - echter in kale hokken zonder enige afleiding. Varkens zijn slimme en sociale dieren die graag hun omgeving verkennen. In de kale hokken van de vee-industrie kan dat niet. Uit verveling en frustratie gaan veel dieren aan elkaars staart bijten. Om dit tegen te gaan knippen bijna alle varkenshouders de staart standaard af, als de biggen een paar dagen oud zijn. Ook dit is in strijd met de wet.

Strooisel is onmisbaar voor varkens: ze kunnen ermee spelen, er in wroeten en het eten. Strooisel is ook heel belangrijk om staartbijten te voorkomen en ervoor te zorgen dat het afknippen van staarten kan stoppen.

Wat willen wij?

Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland, zegt: "In heel Europa wordt de wet die bedoeld is om varkens te beschermen genegeerd. Naast de kale hokken en het gebrek aan strooisel komt het buiten ons land ook voor dat zeugen hun hele zwangerschap in krappe kooien zitten. Het minste dat we de EU, de regering en de veehouders kunnen vragen is toch wel dat ze de wet 100% naleven. Wij voeren daarvoor in heel Europa actie.”

Volg ons!

De komende twee weken organiseren we deze opvallende actie in 5 Nederlandse plaatsen. Like ons op Facebook om live foto’s te bekijken en om op de hoogte te blijven van nieuwe actiedagen!  

Wil je weten hoeveel pakketjes we in totaal naar Dijksma hebben verstuurd? Lees meer hier...

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).