Zoekpictogram

Stoppen met staartknippen nog ver weg

News Section Icon Gepubliceerd op 11-6-2013

De staart van de big wordt afgeknipt als ze een paar dagen oud zijn

De Nederlandse varkenshouders hebben de ambitie om op termijn en stap voor stap te stoppen met het afknippen van biggenstaarten. Dat staat in een verklaring die deze week in Dalfsen werd gepresenteerd en die werd opgesteld in samenspraak met de Dierenbescherming.

Nu knippen bijna alle boeren in Nederland de staarten van hun biggen af als de dieren een paar dagen oud zijn. Dat gebeurt omdat er in de kale en volle hokken van de vee-industrie een grote kans is dat de dieren uit verveling en frustratie in elkaars staart gaan bijten.

Goed nieuws
Dat de varkenshouderij in Nederland nu de wil uitspreekt met het staartknippen te stoppen is goed nieuws. Dat geldt ook voor het plan dit op een verantwoorde manier te doen: acuut stoppen met knippen brengt immers grote risico's op het uitbreken van staartbijterij met zich mee. De varkens raken dan van de regen in de drup.

Meer haast gewenst
Toch zal het nog lang duren voordat alle varkens in Nederland hun staart mogen houden. Compassion in World Farming mist in de tekst dan ook gevoel voor urgentie.
Geert Laugs van CIWF zegt: "Staartknippen is niet alleen maar een ethisch probleem. De Europese en Nederlandse wetten staan standaard staartknippen, zoals nu gebeurt, niet toe. De sector en de overheid moeten dan ook meer haast maken om het staartknippen te beëindigen."

Stro helpt!
Een belangrijke stap die varkenshouders nu al kunnen zetten is het aanbieden van stro, of ander strooisel, aan alle varkens. Ook dat is een wettelijke verplichting die nu op grote schaal genegeerd wordt. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat het geven van strooisel essentieel is om staartbijterij te voorkomen. Bovendien is uit onderzoek en praktijk bekend welke materialen hiervoor geschikt zijn. CIWF roept de varkenshouderij dan ook op direct te beginnen met het verstrekken van stro aan alle varkens en vraagt aan de overheid er op toe te zien dat dit wettelijk voorschrift 100% wordt nageleefd.

Help mee ervoor te zorgen dat alle varkens stro krijgen en dat het staartknippen stopt! 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).