Zoekpictogram

Verbod snavelkappen dichterbij

News Section Icon Gepubliceerd op 10-6-2013

Batterijkip met gekapte snavel
Batterijkip met gekapte snavel

Staatssecretaris Dijksma wil dat pluimveehouders drie jaar eerder stoppen met het verkorten van kippensnavels. In plaats van in 2021 gaat het verbod al in 2018 in, als de staatssecretaris haar zin krijgt. Compassion in World Farming is daar natuurlijk blij mee, want hoe eerder er een eind komt aan deze pijnlijke ingreep, hoe beter het is.

Hoewel het verkorten van de snavel gebeurt om te voorkomen dat kippen elkaar verwonden is het toch ongewenst. Het is - ook met de in Nederland toegestane infrarood methode - belastend voor de dieren. Bovendien is snavelkappen onnodig. De nieuwe Rondeelstallen, waar kippen al hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen, laten immers zien dat kippen prima hun hele snavel kunnen houden. "In plaats van de dieren aan te passen aan slechte omstandigheden, moeten we de houderij aanpassen aan de behoefte van de dieren", zegt Geert Laugs van Compassion in World Farming Nederland: "Nederland zou een voorbeeld moeten nemen aan Oostenrijk, waar de pluimveehouders er begin deze eeuw in slaagden grotendeels te stoppen met snavelkappen en tegelijkertijd het aantal verwondingen door pikkerij terug te dringen".

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).