Zoekpictogram

Scherpere controle veetransport

News Section Icon Gepubliceerd op 27-6-2013

Scherpere controle veetransport

Staatssecretaris Dijksma vindt dat de Nederlandse veetransporteurs het welzijn van dieren die op transport gaan onvoldoende garanderen. Daarom gaat de overheid vanaf 1 januari 2014 weer zelf controleren. De controles worden ook strenger.

Klepcontroles
Zo gaan de overheidsinspecteurs weer 'klepcontroles' uitvoeren. Dit betekent dat zij aanwezig zijn bij de veewagen wanneer de dieren geladen worden. Om de verscherpte inspecties mogelijk te maken werft de NVWA inmiddels 20 veeartsen. Alleen wanneer de sector zelf vóór 1 januari harde garanties biedt dat de controle verbetert kan de maatregel nog worden teruggedraaid. 

Goed nieuws
Compassion in World Farming is blij met deze maatregel. In het verleden is gebleken dat administratieve controles onvoldoende garanties bieden dat er niet gerommeld wordt. Zo kwam het vaak voor dat veewagens overbeladen werden of dat ze niet geschikt of toegestaan waren voor verre transporten. Harde garanties dat dit niet gebeurt zijn pas mogelijk wanneer de dieren in de veewagen gecontroleerd worden. Vanwege het grote aantal overtredingen in het verleden is het ook van belang dat de controles door de overheid worden uitgevoerd en niet door de sector zelf. 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).