Zoekpictogram

Speur mee naar misleidende vleesetiketten!

News Section Icon Gepubliceerd op 13-7-2012

Speur mee naar misleidende etiketten

Misleidende etiketten, je hebt ze vast wel eens gezien. Foto's, tekeningen of teksten op vlees en zuivel die suggereren dat het product afkomstig is van dieren die een goed en natuurlijk leven hadden terwijl het in werkelijkheid uit de vee-industrie komt. Deze zomer gaat Compassion in World Farming in heel Europa op zoek naar dergelijke etiketten. Ga je naar het buitenland op vakantie, of woon en werk je buiten Nederland, dan kun je ons helpen met deze belangrijke actie. In dit artikel lees je hoe.

Hoe kun je meedoen?

Meedoen is heel eenvoudig: Als je een etiket op vlees of zuivel ziet, waarvan je denkt dat het misleidend is, doe dan het volgende:

  • fotografeer het etiket en de streepjescode op het product.
  • Noteer de tijd, winkel, plaats en land waar je de foto's genomen hebt.
  • Mail de foto's en de genoteerde gegevens naar ons. Dat kan naar het speciale mailadres: labels@ciwf.org
  • Stuur je foto's in voor 30 september.

Welke etiketten zijn misleidend?

Etiketten die suggereren dat een product afkomstig is van dieren die een goed leven hadden, terwijl er geen onafhankelijk keurmerk op de verpakking staat dat dit bevestigt, zijn mogelijk misleidend. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een tekening van kippen, varkens of kalfjes in de wei
  • teksten als “vers van de boerderij” of “kwaliteit gegarandeerd”.
  • foto's van varkens op stro

Keurmerken die wel een beter welzijn van de dieren garanderen zijn onder andere het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming, het EKO-keurmerk, het Demeter keurmerk en het Europese keurmerk voor biologische producten. We zijn dus niet op zoek naar foto's van vlees of melk met deze keurmerken, maar van producten zonder dergelijke merken, terwijl de tekst of afbeeldingen wel een beter welzijn van de dieren suggereren. Twijfel je of een etiket wel of niet misleidend is? Fotografeer het dan in elk geval wel en stuur de gegevens naar ons. Wij zoeken dan uit of het etiket de consument misleidt.

Welke etiketten zoeken we?

We zoeken vooral buitenlandse etiketten. Van de Nederlandse etiketten hebben we al een goed beeld. Vind je toch nog misleidende Nederlandse etiketten dan kun je ze natuurlijk wél insturen.

Waarom organiseert Compassion in World Farming deze actie?


We hebben deze gegevens nodig om onze campagne voor betere, eerlijke en verplichte etikettering van voedsel te onderbouwen. We vinden dat consumenten het recht hebben te weten waar hun voedsel vandaan komt en hoe het geproduceerd is. Gaat het om vlees en zuivel dan moet op het etiket staan hoe de dieren leefden en waar ze geboren werden, opgroeiden en geslacht zijn. Zo kun je bijvoorbeeld zien of je vlees koopt van een dier dat over grote afstanden vervoerd is, of dat zijn hele leven in een krap en donker hok heeft gezeten. Goede en eerlijke informatie op een etiket maakt het consumenten mogelijk een bewuste keuze te maken voor diervriendelijker vlees en zo mee te helpen ervoor te zorgen dat mijoenen landbouwdieren een beter leven krijgen.

Wat gaan we met de gegevens doen?

  • Alle foto's en gegevens worden onderzocht om te bepalen of de etiketten echt misleidend zijn. Is dat het geval dan zullen we de duidelijkste gevallen gebruiken om aan te dringen op een betere naleving van de bestaande regels.
  • We maken ook een dossier met de belangrijkste misleidende etiketten per land. Vervolgens zullen we bij de Europese Unie vragen in heel Europa nieuwe en strengere regels voor de etiketten van vlees en zuivelproducten vast te stellen.

Hartelijk dank voor het meedoen!

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).