Zoekpictogram

Actie voor naleving legbatterij verbod!

News Section Icon Gepubliceerd op 1-2-2012

Sinds 1 januari is het Europese verbod van de traditionele legbatterij van kracht. Dankzij dit verbod blijft miljoenen kippen een leven in deze wrede, kale kooien bespaard. Toch gaat de campagne van Compassion in World Farming tegen legbatterijen door, want veel landen houden zich nog niet aan de nieuwe regels.

Italië

Deze maand is Italië het doel van onze actie. In Italië is een tijd geleden een nieuwe regering aangetreden en het legbatterijverbod wordt er slecht nageleefd. Daarom bestoken we de Italiaanse regering met E-mails. We vragen hen ervoor te zorgen dat de illegale kooien zo snel mogelijk uit Italië verdwijnen. 

EU wil handhaving

Binnenkort richten we onze actie op andere landen die het verbod van de legbatterij nog onvoldoende naleven. Daarin worden we gesteund door de Europese Unie, die dankzij onze campagne, al direct in januari 14 landen heeft aangeschreven en van hen geëist heeft dat ze maatregelen nemen om het legbatterijverbod daadwerkelijk te handhaven en ervoor te zorgen dat eieren uit illegale kooien niet in de winkel komen.

Nederland

Een van de aangeschreven landen is Nederland. In ons land blijken nog zo'n 50 kippenbedrijven verboden legbatterijen te hebben, dat is ca. 5% van de meer dan 1000 legkippenbedrijven in Nederland. Staatssecretaris Bleker wil voor een deel van deze boeren 6 maanden lang een oogje dichtknijpen. Tenminste: als ze kunnen aantonen dat ze op tijd (voor 2010) een vergunning voor het bouwen van andere stallen hebben aangevraagd en dat ze daar buiten hun schuld nog niet mee klaar zijn. Compassion in World Farming heeft aan staatssecretaris Bleker gevraagd geen enkel verder uitstel toe te staan. Voor alle boeren geldt immers dat ze al meer dan 12 jaar de tijd hebben gehad over te schakelen op diervriendelijkere stallen

Polen en Spanje

Veel ernstiger is de situatie in enkele andere grote landen, zoals Polen en Spanje. In die landen leven nog erg veel kippen in illegale kooien, liggen de eieren nog gewoon in de winkel en heeft de regering nog geen plan vastgesteld voor de omschakeling. Op deze grote landen zullen onze acties zich dit jaar vooral richten.

En dan het goede nieuws

Natuurlijk mogen we het goede nieuws niet vergeten. Dankzij het legbatterijverbod is het aantal kippen in kale kooien flink teruggelopen. Zo'n drie jaar geleden leefde nog meer dan 66% van de EU-kippen in traditionele legbatterijen. Nu is dat al minder dan 25%! En in een groot aantal landen, zoals Duitsland en Oostenrijk, is de kale legbatterij inderdaad helemaal verdwenen.

Eén van die landen, Tsjechië, stuurde in januari zelfs geïmporteerde illegale legbatterij-eieren terug naar Polen en Hongarije. Dat is een voorbeeld dat navolging verdient!

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).