Zoekpictogram

Stro en staarten voor varkens!

News Section Icon Gepubliceerd op 6-9-2011

Stro en staarten voor varkens!

Nieuwe campagne voor naleving EU wet

Op 7 september start Compassion in World Farming (CIWF) in Bussum een nieuwe, landelijke actietoernee voor het welzijn van varkens. Met deze campagne vraagt de internationale dierenbeschermingsorganisatie aan de Nederlandse politiek en varkenssector ervoor te zorgen dat de Europese wet voor het welzijn van varkens in Nederland 100% wordt nageleefd. Alle varkens moeten daarvoor de beschikking krijgen over strooisel en er moet er een eind komen aan het routinematig afknippen van staarten.

De campagnestart is: woensdag 7 september, van 12.00 tot 15.00 uur op het Julianaplein in Bussum.

Tijdens de campagnedag in Bussum zullen vrijwilligers van CIWF aan voorbijgangers vragen op de foto te gaan met de campagnemascotte Victor het varken, terwijl ze hem symbolisch zijn 'staart' teruggeven. De foto's die tijdens de campagne genomen worden zullen door CIWF worden aangeboden aan staatssecretaris Bleker van landbouw en aan enkele sleutelfiguren in de varkens- en vleessector. Dit najaar verschijnt het CIWF-actieteam met Victor het varken in circa 10 plaatsen in Nederland. Na Bussum staan o.a. Rijswijk, Middelburg, Roosendaal en Purmerend op de agenda.

Uit eerder onderzoek van Compassion in World Farming blijkt dat het in Nederland - en in de overige landen van de EU – slecht gesteld is met de naleving van de Europese regels voor het welzijn van varkens. Het ontbreekt de meeste dieren aan stro of strooisel in de hokken en de meeste boeren knippen de staarten af als de biggen een paar dagen oud zijn. Deze pijnlijke ingreep gebeurt om te voorkomen dat de dieren elkaar in de kale en donkere hokken van de vee-industrie uit verveling in de staart bijten. Stro in de stal geeft afleiding en voorkomt staartbijten. De EU regels schrijven daarom voor dat alle varkens moeten beschikken over strooisel en verbieden het routinematig afknippen van varkensstaarten.

Compassion in World Farming vindt dat er een eind moet komen aan de massale wetsovertreding. Om te beginnen moeten alle varkens stro in de stal krijgen. Dat is fijn om in te wroeten, om mee te spelen en om comfortabel op te liggen. En natuurlijk kunnen de dieren dan ook hun staart houden!

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).