Zoekpictogram

Europa verbiedt kloonvlees niet

News Section Icon Gepubliceerd op 31-3-2011

Dundee Paradise: eerste kalf van gekloonde koe in Engeland (2006)
Dundee Paradise: eerste kalf van gekloonde koe in Engeland (2006)

Er komt geen verbod van kloonvlees in de Europese Unie. Dat is het gevolg van het mislukken van onderhandelingen over wetgeving voor 'Novell Food' tussen het Europees Parlement en de Europese regeringen. Compassion in World Farming is zeer teleurgesteld door deze uitkomst, omdat het klonen van dieren ernstig dierenleed veroorzaakt en omdat het ontbreken van regelgeving over kloonvlees en -zuivel in strijd is met de wensen en belangen van consumenten.

De onderhandelingen waren noodzakelijk nadat het Parlement zich in overgrote meerderheid had uitgesproken voor een verbod van de verkoop van vlees en zuivel die afkomstig zijn van gekloonde dieren en hun nakomelingen, terwijl de Europese Commissie en de meeste EU-regeringen producten van nakomelingen juist wel wilde toestaan. Ook een compromisvoorstel van het Parlement om producten van kloon-nakomelingen wel toe te staan maar een etiketteringsplicht in te voeren werd door de Commissie en de regeringen verworpen, uit angst voor hoge kosten en een handelsoorlog met de VS. Het gevolg is nu dat er voorlopig helemaal geen regelgeving komt en dat producten van kloon-nakomelingen binnenkort ongemerkt in de supermarkt kunnen verschijnen. Naar verwachting zal dit in Groot Brittannië binnen enkele maanden kunnen gebeuren.

Tijdens de onderhandelingen heeft Compassion in World Farming er alles aan gedaan om het Europees Parlement te steunen en ook nu de onderhandelingen zijn mislukt, moet het debat over wet- en regelgeving voor klonen doorgaan. We roepen de Europese Commissie op met nieuwe voorstellen te komen voor een verbod van het klonen van landbouwdieren, het houden van gekloonde dieren en hun nakomelingen en van het verkopen van hun producten in de EU.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).