Zoekpictogram

Herkomst van vlees op etiket!

News Section Icon Gepubliceerd op 17-12-2010

Op de verpakking van rundvlees vind je de herkomst
Op de verpakking van rundvlees vind je de herkomst

Vorige week publiceerden de Europese Commissie en de EU-lidstaten twee plannen voor de labeling van voedsel. In beide plannen staat dat de herkomst van vlees op de verpakking vermeld moet worden. Compassion in World Farming is daar blij mee, maar pleit met kracht voor een duidelijke en precieze invulling. Daarover moet namelijk nog onderhandeld worden.

Consumenten maken zich terecht zorgen over het welzijn van de landbouwdieren. Heldere informatie op het etiket is nodig om hen in staat te stellen voor diervriendelijkere producten te kiezen. Die informatie moet verplicht zijn en aan exacte criteria voldoen.

Wij pleiten voor een systeem waarbij het etiket op vlees en melk duidelijke informatie geeft over de manier waarop de dieren leefden. Die informatie moet transparant en begrijpelijk zijn, zodat ze ook daadwerkelijk weerklank vindt bij consumenten. Een voorbeeld hiervan is de labeling zoals die nu al met succes verplicht is op eieren. Op de verpakking moet staan of de eieren afkomstig zijn van kippen die in een kooi (kooi-ei) of stal (scharrelei) leven of van kippen die naar buiten kunnen (vrije uitloop-ei).

Consumenten maken zich niet alleen zorgen over de levensomstandigheden van de dieren op de boerderij, maar ook over het dierenleed dat veroorzaakt wordt door verre veetransporten. Ook daarom is het een goed idee op de verpakking van vlees de herkomst te vermelden. Wanneer de dieren niet in hetzelfde land geboren, opgegroeid en geslacht zijn, moet per land duidelijk op de verpakking staan waar dat wel gebeurde. Een dergelijke regeling is nu al van kracht voor rundvlees en zou ook voor de andere vleessoorten moeten gaan gelden. Het Europees Parlement heeft zich er al eerder voor uitgesproken.

Tenslotte moeten de nieuwe regels niet alleen gelden voor vlees, melk en eieren die in de EU geproduceerd zijn, maar ook voor producten die in Europa worden ingevoerd.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).