Zoekpictogram

Varkenshouders stoppen met castreren

News Section Icon Gepubliceerd op 16-12-2010

Europa's varkenshouders stoppen in 2018 met castreren

De Europese varkenshouders willen met ingang van 2012 stoppen met het onverdoofd castreren van biggen. Vanaf 2018 stoppen ze zelfs helemaal met castreren en mogen alle Europese biggen hun ballen houden!

Dit staat in een verklaring die de uitkomst is van druk overleg tussen de Europese boerenorganisaties, de EU en Eurogroup for Animals, waarvan ook Compassion in World Farming lid is. Natuurlijk zijn we erg blij met deze doorbraak in Europa, waar we sinds lang op hebben aangedrongen. Met deze verklaring kopieert Europa de aanpak die in Nederland heel succesvol was. Een groot verschil is echter dat de Europese supermarkten de verklaring nog niet ondertekenden. We hopen dan ook dat de supermarkten en andere belanghebbenden zich snel bij de ondertekenaars zullen voegen. Tevens dringen we er op aan dat in de overgangsperiode gekozen zal worden voor de meest diervriendelijke manier van verdoven en pijnbestrijding na de ingreep.

Elk jaar worden in de EU zo'n 100 miljoen biggen gecastreerd. Dat gebeurt meestal zonder verdoving en is erg pijnlijk. De belangrijkste reden voor de castratie is het tegengaan van de zg. 'berengeur' bij vlees van volwassen varkens. Toch is castratie helemaal niet nodig. Er zijn voldoende diervriendelijkere alternatieven beschikbaar en het is mogelijk de weinige karkassen met berengeur op te sporen en anders te gebruiken. Niet gecastreerde biggen groeien bovendien sneller en worden minder vaak ziek. Stoppen met castratie is dus niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor de boeren, die geen tijd en geld meer hoeven te steken in deze overbodige praktijk. 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).