Zoekpictogram

Voedselvoorziening: doel conferentie

News Section Icon Gepubliceerd op 2-11-2009

Milieuwetenschapper Brown
Milieuspecialist Brown

Het veiligstellen van de wereldvoedselvoorziening moet het belangrijkste doel zijn van de klimaatconferentie in Kopenhagen. Dat zei de Amerikaanse milieuspecialist Lester Brown vorige week in Londen tijdens een lezing die werd georganiseerd door Compassion in World Farming. Brown, oprichter van het bekende WorldWatch Institute, is bang dat de regeringen in Kopenhagen vooral zullen onderhandelen over het verdelen van kosten en daarbij de hoofdzaak uit het oog verliezen.

Volgens Brown is het mogelijk de opwarming van de aarde binnen de perken te houden, maar daarvoor is een grote inspanning nodig, die vergelijkbaar is met de militaire mobilisatie van de Verenigde Staten in de tweede wereldoorlog. Iedereen kan echter een bijdrage leveren door minder vlees en zuivelproducten te eten: "Hoewel we zelden kijken naar de gevolgen van verschillende voedselpatronen voor het klimaat, zijn deze op zijn zachtst gezegd wezenlijk. De Toyota Prius bijvoorbeeld, gebruikt ongeveer een kwart van de brandstof die een Chevrolet SUV nodig heeft. Zo is voor een plantaardig dieet ongeveer een kwart van de energie nodig die gebruikt wordt voor een dieet dat rijk is aan rood vlees. Door van zo'n vleesrijk dieet over te stappen op een plantaardig dieet kun je de uitstoot van broeikasgassen net zoveel reduceren als door een SUV in te wisselen voor een hybride auto. Als we er in de rijke landen in slagen stappen terug te zetten in de voedselketen, besparen we land, energie en water", aldus Brown.

De lezing van Lester Brown was de derde 'Peter Roberts memorial lecture', die Compassion in World Farming jaarlijks organiseert ter herinnering aan haar oprichter.

Een verslag en beelden van de lezing en de zaaldiscussie zijn te zien via onze internationale website www.ciwf.org

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).