Zoekpictogram

Samen staan we sterker!

News Icon 12-10-2023

Blog: Geert Laugs 12 oktober 2023

Deze week was ik in Brussel. Samen met vertegenwoordigers van tientallen dierenbeschermingsorganisaties uit alle hoeken van Europa demonstreerden we voor het gebouw van de Europese Commissie. We lieten een krachtig signaal horen om de Commissie te vragen de dieren niet in de steek te laten en er snel voor te zorgen dat honderden miljoenen dieren een beter leven krijgen en er een einde komt aan het dierenleed in Europa.

Stop de Kooien

 

Een belangrijke aanleiding tot de demonstratie was het ongekende succes - tot nu – van het Europese burgerinitiatief "End the Cage Age - Stop de Kooien!" waar toe Compassion in World Farming nu alweer vijf jaar geleden het initiatief nam. 1,4 miljoen EU burgers ondertekenden deze officiële massapetitie en vroegen daarmee aan Europa een eind te maken aan het gebruik van alle kooien in de veehouderij. Europa reageerde positief. Het Europees parlement steunde ons voorstel massaal en de Europese (vergelijkbaar met onze regering) beloofde voor het eind van dit jaar met een wetsvoorstel te komen om de kooien te verbieden en daarmee een eind te maken aan dit vreselijke dierenleed. Samen lieten we in Brussel zien dat het nu de hoogste tijd is dat Europa haar belofte aan de dieren en 1,4 miljoen burgers waar maakt.

Alleen dankzij samenwerking

Als initiatiefnemers van "End the Cage Age - Stop de Kooien" zijn we enorm trots op de impact, maar we realiseren ons ook dat dit nooit bereikt had kunnen worden zonder de unieke samenwerking met meer dan 170 dierenbeschermingsorganisaties in Europa, waaronder in Nederland. In ons land wordt "End the Cage Age - Stop de Kooien" actief ondersteund door Bont voor Dieren, CAS-International, de Dierenbescherming, Dier en Recht, Eyes on Animals, VierVoeters, Varkens in Nood, Wakker Dier en World Animal Protection, waardoor we met recht kunnen zeggen dat we zonder deze samenwerking het fantastische resultaat van 154.000 steunbetuigingen in Nederland en de officiële steun van de Nederlandse regering nooit hadden kunnen bereiken.

Sterker in Europa

Dit alles is wel het beste voorbeeld hoe belangrijk samenwerking is, maar het is lang niet het enige. In Europa is Compassion in World Farming actief lid van Eurogroup for Animals, die lobbiet namens 96 organisaties die het welzijn van dieren wil verbeteren. Zo organiseerde Eurogroup het afgelopen jaar het succesvolle burgerinitiatief dat de EU oproept het houden van dieren voor hun bont te verbieden.

Vereende kracht in Nederland

Ook in Nederland werken we graag samen met collega-dierenbeschermers. Dat doen we vooral in de Dierencoaltie, waarvan 17 organisaties lid zijn, zoals Wakker Dier, Varkens in Nood en nog veel andere. Op dit moment werken we koortsachtig aan de voorbereidingen van de Tweede Kamerverkiezingen. Samen vroegen we de politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s meer aandacht te schenken aan dieren en te kiezen voor een dierwaardige veehouderij in plaats van de vreselijke industriële veehouderij die zoveel schade berokkent aan dieren, mensen en de aarde. Hoe zo’n dierwaardige veehouderij er uit zou kunnen zien lees je in dit manifest, dat we deze zomer presenteerden.

Reuzenzalm Blue

Vanuit eigen kracht

Natuurlijk voeren we naast alle samenwerkingsverbanden ook met veel energie onze eigen acties, vaak samen met CIWF collega’s in andere landen. We waarschuwen voor de nadelige gevolgen de vee-industrie voor dieren, voor mensen en de aarde. We voeren actie tegen verre veetransporten en voor een einde aan kooien in de Nederlandse veehouderij. En heel trots zijn we op onze campagne voor vissen. Wij publiceerden onder andere een belangrijk rapport over het leed van vissen in Nederlandse kwekerijen trokken het land door met een metershoge opblaasbare zalm om aandacht te vragen voor het dierenleed. Maar ook hier werken we effectief samen met andere organisaties. Zo boden we onder andere met de Dierenbescherming, de Vissenbescherming, de Dierencoalitie en Sea First een 10 punten manifest aan de Tweede Kamer aan over het verbeteren van het welzijn en vissen. Mede door deze sterke samenwerking zien we dat er in de politiek steeds meer aandacht komt voor deze lang vergeten dieren.

Wij zijn onze collega-organisaties en al onze supporters dankbaar voor alle samenwerking en vertrouwen. Samen maken we het verschil voor de dieren.

Geert Laugs - Directeur Compassion in World Farming Nederland

Geert Laugs - Directeur Compassion in World Farming Nederland

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).