Zoekpictogram

News Icon 5-9-2023

Blog: Geert Laugs 5 september 2023

Niet alleen voor de mensen, maar ook voor honderden miljoenen inwoners van Nederland die we vrijwel nooit zien, staat er veel op het spel bij de verkiezingen in november. Ik heb het over de dieren in de vee-industrie.

De stikstofcrisis, die het land nu half lam legt, dwingt tot maatregelen. De volgende regering zal daar niet langer onderuit kunnen en de keuze ligt scherp op tafel.

Kiezen we voor Big Agri?

Kiezen we, zoals de meeste boerenorganisaties en de BoerBurgerBeweging voor zogenaamde ‘innovatie’? Dat wil zeggen: houden we de huidige vee-industrie in stand met technische schijnoplossingen, die niet werkelijk de belangen van dieren, mensen en de natuur dienen, maar juist die van Big Agri, zoals banken, mestverwerkers, megastallen en producenten van machines en veevoer?

Of kiezen we voor de dieren?

Lammetje in de wei kijkt in de camera

Of kiezen we juist voor een kleinere en duurzame veehouderij, met veel minder dieren, die allemaal naar buiten kunnen? In zo’n veehouderij kunnen de dieren weer zichzelf zijn en hun eigen, natuurlijke gedrag vertonen. Zo’n veehouderij werkt samen met de natuur, eet de aarde niet leeg en helpt ons land groen en leefbaar te houden. Ze biedt, met andere woorden, ook oplossingen voor veel andere problemen die de industriële veehouderij veroorzaakt.

Hoe de keuze ook uitpakt, het is duidelijk dat de gevolgen tientallen jaren lang merkbaar zullen zijn en de sleutel ligt bij de nieuwe regering, die na de verkiezingen aantreedt.

Met de val van het kabinet in juli is er een einde gekomen aan een periode van pappen en nathouden waarin problemen niet werden aangepakt. Nu zijn er nieuwe leiders, komen er nieuwe verkiezingsprogramma’s en is er zelfs een nieuwe partij die koste wat het kost de vee-industrie de hand boven het hoofd houdt.

Er valt dit jaar veel te kiezen en de uitslag is nauwelijks te voorspellen. Daarom moeten we nu zorgen dat partijen met hart voor dieren, die zich inzetten voor een andere veehouderij, zo sterk mogelijk in de Kamer én in de regering komen. Hiervoor is jouw stem in november belangrijker dan ooit tevoren.

Samen met onze collega-organisaties doen wij er ondertussen alles aan om de politieke partijen in Nederland ervan te overtuigen zich in hun verkiezingsprogramma’s en na de verkiezingen in te zetten voor een veel diervriendelijker beleid. We houden je op de hoogte over onze campagne en over hoe jij mee kunt helpen. Samen zetten we alles op alles om ervoor te zorgen dat Nederland kiest voor een veel kleinere veehouderij, waarbij alle dieren buiten komen.

 

Geert Laugs - Directeur Compassion in World Farming Nederland

Geert Laugs - Directeur Compassion in World Farming Nederland
Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).