Zoekpictogram

Biodiversiteit moet gered, maar paling mag uitsterven?

News Icon 10-12-2022

Blog: Annemarie Brijder 10 december 2022.

Close-up van twee palingen onderwater

Terwijl minister Van der Wal zich inzet voor biodiversiteit bij de VN-top in Montreal laat minister Adema de paling uitsterven. De minister van landbouw weigert zelfs de zeer beperkte maatregelen die de Europese Commissie voorstelt om het dier te redden.

Het gaat heel erg slecht met de paling. Er is nog geen 10% over van het aantal dieren dat er in de jaren 70 zwom. Wetenschappers van het International Council for the Exploration of the Seas (ICES) luiden de noodklok en vragen om de menselijke impact naar nul te brengen, onder andere door een einde aan alle palingvisserij1.

Brussel erkent de uiterst kritieke situatie en de Europese Commissie stelt nu voor om de jaarlijkse stop op de palingvangst in kustwateren van drie maanden te verlengen naar zes maanden2. Bij lange na niet wat nodig is om de soort te redden, maar desondanks een stap in de goede richting. Toch laat minister Adema weten de paling deze strohalm niet te gunnen3. En wel om een zeer dubieuze reden.

Handel in babydieren

Een beperking van de palingvangst in de Europese kustwateren betekent een vermindering van de vangst van glasalen, piepjonge palingen. En bij de handel in deze babydieren heeft Nederland een groot belang.

Nederland is niet alleen de grootste palingvisser maar ook de grootste ‘palingkweker’ van Europa. Omdat de paling zich niet voortplant in gevangenschap worden jaarlijks miljoenen glasalen in onder andere Frankrijk op zee gevangen om in Nederlandse ‘kwekerijen’ vetgemest en gedood te worden. Een ander deel wordt, gesubsidieerd, uitgezet in Nederlandse binnenwateren onder het mom van populatieherstel. Maar het succes hiervan is nooit aangetoond. Sterker nog, de Nederlandse palingsector zet met subsidie de aaltjes vooral uit op plekken waar ze vervolgens weer opgevist worden4. Het advies van ICES is duidelijk: stoppen met verplaatsen1.

Toch grijpt minister Adema vooral deze mogelijke vermindering in terugplaatsingen aan om tegen het Europese reddingsplan te stemmen. Dit is onwetenschappelijk en ronduit kwalijk. Terwijl zijn collega natuurminister Van der Wal bij de VN-top in Montreal pleit voor bescherming van de biodiversiteit, brengt minister Adema het voortbestaan van een heel bijzondere en ecologisch belangrijke soort nog verder in gevaar.

Nederlanders willen stop op palingvisserij

De paling hoort bij Nederland. Toch hebben opeenvolgende ministers maar weinig gedaan voor de diersoort en beheermaatregelen zijn niet effectief gebleken5. Dat er überhaupt nog jacht gemaakt mag worden op een ernstig bedreigde diersoort is moeilijk te begrijpen. Onder andere een stop op de palingvisserij en de palingkweek is noodzakelijk om het dier voor uitsterven te behoeden. De meeste Nederlanders steunen bovendien een dergelijke stop en zijn bereid geen paling te eten om het dier te redden6. Ook zijn er nog veel verbeteringen in het leefgebied mogelijk, vooral door blokkades op de trekroutes op te lossen.

Wij hopen dat minister Adema zijn verantwoordelijkheid neemt voor de Nederlandse biodiversiteit en zondag bij de Landbouwraad in Brussel de wens van de Nederlanders volgt. Dat hij niet de financiële belangen van de palingsector, maar de rechten van de paling verdedigt en instemt met het nieuwe reddingsplan. Het zou een kleine, maar belangrijke stap zijn om deze bijzondere soort voor toekomstige generaties te behouden.

Namens Compassion in World Farming en RAVON.

 

Annemarie Brijder, bioloog en campagneleider vissenwelzijn

Annemarie Brijder, bioloog en campagneleider vissenwelzijn

Dit artikel verscheen op 10 december op Joop.

 

1 European eel (Anguilla anguilla) throughout its natural range, ICES, 3 november 2022 https://ices-library.figshare.com/articles/report/European_eel_Anguilla_anguilla_throughout_its_natural_range/19772374

2 Proposal for a COUNCIL REGULATION fixing for 2023 the fishing opportunities for certain fish stocks, applicable in Union waters and, for Union fishing vessels, in certain non-Union waters, as well as fixing for 2023 and 2024 such fishing opportunities for certain deep-sea fish stocks https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=COM:2022:559:FIN

3 Kamerbrief over geannoteerde agenda Landbouw- en Visserijraad, 29 november 2022 https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/11/29/geannoteerde-agenda-landbouw-en-visserijraad-12-en-13-december-2022

4 https://www.goodfish.nl/app/uploads/2022/11/Plan-voor-verbeterde-uitzet-glasaal-1.pdf

5 European Eel (Anguilla anguilla) stock size, anthropogenic mortality and silver eel escapement in the Netherlands, WUR, 2006-2020. https://edepot.wur.nl/556153

6 Nederlanders willen stop op palingvisserij, september 2022, CIWF, https://www.ciwf.nl/nieuws/2022/09/nederlanders-willen-stop-op-palingvisserij

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).