Zoekpictogram

Export van melkkoeien is niet duurzaam

News Icon 27-10-2022

Blog: Geert Laugs. Gepubliceerd op 27-10-2022 op Trouw.

Dit stuk is een reactie op een opinieartikel van Helma Lodders, voorzitter van de Nederlandse veetransporteurs, dat gepubliceerd werd in Trouw op 19 oktober. In dat artikel beweert zij dat export van Nederlandse koeien naar landen buiten Europa zou helpen honger te bestrijden en zelfs de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties te realiseren. Het tegendeel is waar.  

Koeien in transportwagen

In Trouw (19 oktober)1 breekt Helma Lodders, voorzitter van Vee&Logistiek Nederland, een lans voor verre veetransporten naar landen buiten Europa. Ongetwijfeld werd zij gealarmeerd door de discussies in de EU over de aangekondigde herziening van het Europese dierenwelzijnsbeleid. Dat beleid is achterhaald en herziening is hoognodig, maar concrete plannen om diertransporten naar verre landen te verbieden, zoals mevrouw Lodders suggereert, zijn er helaas niet. Was het maar waar!

Al jaren lang beweren veetransporteurs, zoals mevrouw Lodders, dat dierenleed tijdens verre transporten niet voorkomt, dat veewagens zorgen voor luxevervoer en dat er streng gecontroleerd wordt. Toch is ernstig dierenleed tijdens verre veetransporten binnen en buiten de EU aan de orde van de dag. Zo constateerde een onderzoekscommissie van het Europees Parlement onlangs dat er veelvuldig sprake is van onder andere overvolle en ongeschikte veewagens en gebrek aan voer en drinken tijdens verre reizen. Daarnaast maakte zij melding van het transporteren van dieren die daar niet geschikt voor zijn, van transporten in extreme hitte en van het overschrijden van de toegestane rijtijden2. Ook het wetenschappelijk Comité van EFSA (de Europese autoriteit voor voedselveiligheid 3), beschrijft soortgelijk welzijnsproblemen tijdens transporten en dringt net als het Europees parlement aan op scherpere regels en strengere controles.

De manier waarop mevrouw Lodders het doet voorkomen alsof de export van Nederlandse melkkoeien verre landen helpt honger en armoede te bestrijden is zeer twijfelachtig. In feite gaat het namelijk om het nauwelijks verholen eigenbelang van het agro-industriële complex in Nederland. We exporteren niet alleen dieren, die overigens aangeprezen worden alsof het gaat om hoog presterende apparaten, maar ook kennis en stalsystemen, schrijft zij. Ook de bewering dat deze export van industriële veehouderij naar derde landen bijdraagt aan het realiseren van de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties moeten we met een grote korrel zout nemen. In landen waar voedsel op een meer traditionele manier geproduceerd zorgt de komst van op westerse leest geschoeide industriële veehouderij immers vaak voor sociale ontwrichting, voor vervuiling en afbraak van de natuur.

Industriële veehouderij is bovendien wereldwijd schadelijk voor klimaat, biodiversiteit en natuur. Daarom is het noodzakelijk de productie en consumptie van vlees, melk en eieren te verminderen, zeggen steeds meer wetenschappers. Zij pleiten er juist voor over te stappen op duurzame en natuurinclusieve voedselproductie, met respect voor dieren. Export van industriële veehouderij staat daar haaks op, zeker vanuit een land waar we de negatieve impacts dagelijks ervaren.

Geert Laugs

Geert Laugs is directeur van Compassion in World Farming Nederland.

@geertlaugs_CIWF

06-28570927

g.laugs@ciwf.nl

1https://www.trouw.nl/opinie/verbod-op-het-vervoer-van-fokvee-over-lange-afstanden-is-naief~b66dc559/

2https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20220114IPR21025/animals-must-be-better-protected-during-transport

3Bijvoorbeeld voor runderen: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/action/downloadSupplement?doi=10.2903/j.efsa.2022.7442&file=efs27442-sup-0001-Annex_A.pdf

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).