Zoekpictogram

2021: Hoop en kansen voor de dieren

News Icon 7-1-2021

Blog: Geert Laugs 7 januari 2021

Jongen kijkt naar weide met koeien

Nu de vaccinatie is begonnen komt het einde van de coronapandemie in zicht en kunnen we de aandacht richten op die andere grote crises die de wereld bedreigen. Hoe zorgen we ervoor dat er genoeg en gezond voedsel is voor de groeiende wereldbevolking? Hoe stoppen we de opwarming van de aarde en de teloorgang van de biodiversiteit? En hoe voorkomen we nieuwe en nog ergere pandemieën in de toekomst?

De sleutel ligt bij de industriële veehouderij, die niet alleen immens dierenleed veroorzaakt, maar ook een aanjager is voor al deze wereldproblemen.

Broeikasgassen

De veehouderij stoot meer dan 14% van alle broeikasgassen in de wereld uit en draagt daarmee meer bij aan de opwarming van de aarde dan de hele transportsector. Volgens de nieuwste inzichten is het zelfs onmogelijk de klimaatdoelen van Parijs te halen als er geen paal en perk gesteld wordt aan de vee-industrie.

De aarde wordt leeg gegeten

Maar liefst 70% van de landbouwgrond in de wereld wordt gebruikt voor het verbouwen van gewassen voor veevoer. Die grond kan beter benut worden als we van de gewassen direct voedsel voor mensen maken. Nu voeren we ze eerst aan dieren, waardoor veel eiwitten en calorieën voor mensen verloren gaan. Daarmee is de vee-industrie een omgekeerde voedselfabriek, die de aarde eerder leegeet dan voedt.

Uitstervende diersoorten

Door groeiende welvaart in sommige delen van de wereld stijgt de vraag naar vlees. Om aan die vraag te voldoen worden steeds meer bossen gekapt om plaats te maken voor landbouwgrond, die dan weer gebruikt wordt voor de productie van veevoer. Deze sloop van de groene longen van de aarde leidt ook tot het massaal uitsterven van talrijke diersoorten. Wetenschappers spreken inmiddels zonder aarzeling van de zesde grote extinctiegolf die de aarde in haar bestaan getroffen heeft.

Muterende virussen

Dezelfde ecologische ontwrichting leidt ertoe dat mensen steeds vaker in contact komen met wilde dieren, die mogelijk gevaarlijke ziekteverwekkers bij zich dragen. Het coronavirus is slechts het meest recente voorbeeld, en naar gevreesd moet worden, zeker niet het laatste. Hoe gevaarlijk het dicht op elkaar houden van heel veel dieren kan zijn hebben we in Nederland gezien, waar de nertsen het coronavirus opliepen van mensen en vervolgens weer mensen besmetten. Steeds meer virologen waarschuwen nu voor de industriële veehouderij als bron van virusmutaties die kunnen leiden tot nieuwe dierziektes die ook voor mensen gevaarlijk zijn en tot nieuwe pandemieën.

Kappen met industriële veehouderij

Het wereldwijd beëindigen van de industriële veehouderij maakt niet alleen een einde aan immens dierenleed, het is ook cruciaal bij het oplossen van al deze problemen. Uiteraard betekent dat óók dat mensen minder dierlijk en meer plantaardig voedsel moeten eten en dat we over moeten schakelen op duurzamere voedselsystemen.

Grote kansen in 2021

De coronacrisis heeft laten zien dat regeringen, wetenschap en bedrijven snel kunnen handelen als de nood hoog is en alle neuzen dezelfde kant op wijzen. Het is zaak dat de grote problemen van deze tijd nu met dezelfde urgentie worden aangepakt als de coronacrisis.

2021 biedt daarvoor grote kansen. De Verenigde Naties organiseren dit jaar grote conferenties over biodiversiteit (mei, China), voedselsystemen (september, New York) en de uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs (november, Glasgow). Compassion in World Farming zal bij al die conferenties aanwezig zijn en pleiten voor het beëindigen van de industriële veehouderij en voor omschakeling naar meer plantaardige voeding en naar gezonde en duurzame voedselsystemen. Dat voorkomt niet alleen enorm leed bij -elk jaar weer- miljarden dieren, het is ook essentieel om de andere grote crises van deze tijd op te lossen.

Kooien en vissenleed

Natuurlijk gaan ook onze campagnes tegen het gebruik van kooien en verre veetransporten dit jaar op volle kracht door. Dit voorjaar moet de Europese Unie reageren op ons burgerinitiatief 'Stop de kooien', waarmee 1,4 miljoen Europeanen een verbod eisen van alle kooien in de veehouderij. Wij zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat het verbod er daadwerkelijk komt. 

En we zetten vol in om een hele grote groep dieren hoog op de agenda te krijgen die nog veel te weinig aandacht krijgen: de miljarden vergeten vissen die lijden in kwekerijen. De dieren in deze onderwater-tak van de vee-industrie verdienen betere bescherming en een veel beter leven.

Ik wens u een goed en vooral gezond 2021!

Geert Laugs - Directeur Compassion in World Farming Nederland

Geert Laugs - Directeur Compassion in World Farming Nederland

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).