Zoekpictogram

Inkrimping veestapel: Coalitie laat D66 in de kou staan

News Icon 9-9-2019

Blog: Geert Laugs 9 september 2019

Ik neem mijn pet af voor Tjeerd de Groot. De landbouwwoordvoerder van D66 noemt eindelijk man en paard: we moeten niet alleen overschakelen op kringlooplandbouw, maar óók de veestapel met de helft inkrimpen. Dat is nodig om de schadelijke uitstoot van stikstof terug te dringen.

D66 maakt nu als eerste regeringspartij een dappere keuze, maar de eerste reacties van minister Schouten en van het CDA doen het ergste vrezen.

De Groot

Bron: AD.nl

Ronduit demagogisch

“Het gaat hier wel om onze voedselvoorziening” reageerde minister Schouten geïrriteerd en ze noemde het plan onrealistisch en niet ‘chic’, terwijl de fractievoorzitter van het CDA zelfs dreigde met ‘geen boeren, geen eten’. Deze suggesties zijn ronduit demagogisch. 70% van de dierlijke producten in Nederland wordt immers geëxporteerd.  Ook bij halvering van de veestapel zal Nederland nog altijd meer dierlijke producten produceren dan we zelf verbruiken.

Mooie woorden, geen oplossing

Ook het officiële standpunt van de regering biedt weinig hoop. De brief die minister Schouten afgelopen week naar de Tweede Kamer stuurde besteedt veel mooie woorden aan het principe van kringlooplandbouw, stelt wat subsidies ter beschikking en verwijst verder naar plannen voor verduurzaming die door de diverse sectoren zelf zijn opgesteld. Verkleining van de veestapel is in haar stukken echter ver te zoeken.

D66 zit nu in de regering met CDA, VVD en CU: drie partijen die tot nu toe om uiteenlopende redenen een inkrimping van de veestapel stelselmatig afwijzen. Natuurlijk hoop ik van harte dat D66 zijn coalitiepartners weet te overtuigen van de noodzaak de veestapel drastisch in te krimpen, maar de eerste reacties en de ervaring leren dat het wel heel veel gevraagd is zo'n ingrijpende beleidswijziging nog in deze regeerperiode te verwachten.

Verkiezingsprogramma

De volgende Tweede Kamerverkiezingen zijn in maart 2021. Dat D66 nu al, ruim anderhalf jaar voor de verkiezingen, met dit ferme standpunt naar buiten komt doet vermoeden dat het meer is dan een verkiezingsstunt. Het is een belangrijke aanscherping van het pleidooi dat De Groot al jarenlang houdt voor kringlooplandbouw. Hopelijk maakt D66 er een speerpunt van in het verkiezingsprogramma, in de campagne en uiteraard de onderhandelingen voor een nieuwe regering.

Ik hoop óók dat de partij nu doorpakt en een tijdstip noemt waarvoor de 50% reductie van de veestapel gerealiseerd moet zijn en daarbij durft te kiezen voor duurzaamheid die niet ten koste gaat van dierenwelzijn. Koeien, varkens en kippen horen niet in dichte stallen met luchtwassers maar moeten kunnen leven in overeenstemming met hun natuurlijke behoeften: deels in de buitenlucht en zonder kooien en pijnlijke lichamelijke ingrepen.

 

 

Geert Laugs - Directeur Compassion in World Farming Nederland

Geert Laugs - Directeur Compassion in World Farming Nederland


 

Dit artikel  verscheen ook op joop.bnnvara.nl 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).