Zoekpictogram

Vogelgriep: ziekte in een verziekte industrie

News Icon 1-12-2016

BLOG: Geert Laugs - 1 december 2016

Ruiming van kippen ivm vogelgriep
Ruiming van kippen (niet in Nederland)

Eind vorige week werden 500 eenden in een eendenhouderij in Biddinghuizen ziek. Het duurde niet lang voordat de diagnose -hoogpathogene vogelgriep- gesteld was en de ruimingsploegen van de NVWA het erf betraden om hun macabere werk te doen. Alle 9000 dieren in het bedrijf werden gedood.

Maar daar bleef het niet bij. Ook de dieren op 5 andere bedrijven in de buurt legden inmiddels het loodje en uit voorzorg werden nog enkele andere pluimveebedrijven in de directe omgeving ‘geruimd’. Een snel uitgevoerde operatie die in totaal aan zo’n 200.000 dieren het leven kostte. Verreweg de meesten van hen waren niet ziek, maar werden ‘uit voorzorg’ gedood. Ondertussen wordt, zelfs terwijl ik dit schrijf, een nieuwe besmetting van een eendenbedrijf in Biddinghuizen bekend en zijn de ruimingsploegen al aan het werk....

Dierenleed

In Nederland worden de dieren na een uitbraak van vogelgriep vergast, bij voorkeur nadat de hele stal luchtdicht is afgeplakt. Of men pakt de dieren op en vergast ze dan in zakken of containers. Dat gebeurt weliswaar onder toezicht van dierenwelzijnsdeskundigen, maar het gebruikte gas, CO2, is hoe dan ook agressief en veroorzaakt lijden. Bovendien, waar zó veel dieren in zó korte tijd gedood worden lijken fouten haast onvermijdelijk.

Slachtoffer of schuldige

Deze keer lijkt de besmetting met vogelgriep van buiten te komen, van wilde vogels die een vanuit Azië geïmporteerd virus over heel Europa verspreiden. Toch moeten we de vee-industrie nu niet zien als een onschuldig slachtoffer van een gevaar dat van buiten, uit de natuur komt. De intensieve pluimveehouderij die tienduizenden dieren in volle stallen dicht op elkaar propt, is óók een risicofactor en een oorzaak van het ontstaan van besmettelijke veeziekten.

Virus verandert

Wanneer in een stal met 10.000 of meer kippen slechts één kip besmet wordt met een relatief ongevaarlijk (laagpathogeen) virus, kan dit vlug veranderen in een gevaarlijke variant die duizenden dieren doodt en mogelijk ook gevaarlijk is voor mensen. Bovendien blijkt keer op keer dat de gevaarlijkste (hoogpathogene) vogelgriep vooral slachtoffers maakt op intensieve bedrijven, waar de dieren weinig weerstand hebben en altijd binnen zitten.

Gezonde houderij

Eenden

De vanzelfsprekendheid waarmee men besluit de dood van honderdduizenden dieren en grote economische schade voor lief te nemen tonen aan hoe groot de risico’s van de intensieve veehouderij inmiddels zijn. We zouden er beter aan doen volledig over te schakelen op een duurzamer en kleinschaliger systeem, met dieren die gezonder zijn en meer weerstand hebben, zoals in de vrije uitloophouderij. 

Geert Laugs - Directeur Compassion in World Farming

Geert Laugs - Directeur Compassion in World Farming Nederland

 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).