Zoekpictogram

Revolutie in de VS

News Icon 22-9-2016

BLOG: Geert Laugs - 22 september 2016

Revolutie in de VS

Heb je het al gehoord? In de Verenigde Staten is de revolutie uitgebroken. In het land waar bijna alle legkippen in de krapste kooien op elkaar gepakt zitten, hebben de supermarkten beloofd vanaf uiterlijk 2025 alleen nog maar eieren te zullen verkopen van kippen die niet in kooien leefden. Vorige week spande 's werelds grootste cateraar Compass (ook uit de VS) zelfs de kroon door te beloven wereldwijd óók te stoppen met het verwerken van kooi-eieren in allerlei producten, zoals koekjes en sauzen. We zijn er trots op dat onze Amerikaanse CIWF collega's mee aan de wieg stonden van deze grote doorbraak.

Toch kijken sommigen vanuit Nederland een beetje meewarig naar het nieuws uit de VS en dat is ook wel begrijpelijk. Was het immers niet onze eigen Albert Heijn die als eerste supermarkt, al in de vorige eeuw, besloot geen kooi-eieren meer te verkopen? En waren het niet ál onze supermarkten, die in 2005 besloten dezelfde stap te zetten? Inderdaad zou een dergelijke aankondiging, nu, in Nederland, door een Nederlands bedrijf, geen hout snijden. De supermarkten verkopen immers niet alleen geen kooi-eieren meer, op de ingrediëntendeclaraties van koekjes, soepen en sauzen zal de onderzoekende consument bijna geen kooi-ei meer vinden. De fabrikanten zijn bijna allemaal overgeschakeld op ei van - tenminste - scharreleieren en steken dat niet onder stoelen of banken. De Nederlandse consument lust geen kooi-ei meer.

'Cagefree' is de toekomst

Verrijkte kooi
'Verrijkte' kooi

Toch is er sprake van een enorme doorbraak. In de eerste plaats omdat de Verenigde Staten zo groot zijn. Er profiteren dus heel veel dieren van deze belangrijke stap. In de tweede plaats omdat de Amerikaanse supermarkten meteen kiezen voor kooivrije eieren en de bizarre tussenstap waar Europa in 1999 voor koos, de zogenaamde 'verrijkte' kooi, direct overslaan. Tenslotte kan het niet anders of andere landen zullen volgen. In het Verenigd Koninkrijk is dat al het geval. Alle supermarkten daar zegden inmiddels toe uiterlijk in 2025 'cagefree' te zullen zijn, als het om eieren gaat tenminste. En in andere landen van Europa lopen onze collega’s warm om supermarkten en voedselfabrikanten aan te sporen zo snel mogelijk, en liefst veel eerder dan 2025, de kooi-eieren vaarwel te zeggen.

Koloniekooien

Koloniehuisvesting
Koloniehuisvesting

Ook in Nederland zal de internationale ontwikkeling niet zonder gevolgen blijven. Anders dan veel mensen denken zijn de kippenkooien immers nog niet uit Nederland verdwenen. Nog steeds leeft zo'n 15% van de 35 miljoen legkippen in ons land in kooien, die de dieren geen natuurlijke leefomgeving bieden en hun welzijn ernstig beperken. Het gaat hier om 'verrijkte kooien', de aangepaste legbatterijen die de EU nog wel toestaat, en om de zogenaamde 'koloniehuisvesting'. Terwijl de 'verrijkte kooien' na 2021 ook in ons land verboden zijn, zullen de koloniekooien toegestaan blijven. Het zijn grotere kooien, waarin 30 tot 60 kippen dicht op elkaar zitten. Met de vleugels fladderen is er onmogelijk en de kooien staan meestal in lagen op elkaar in donkere stallen zonder daglicht.

Stoppen is beter

Omdat de Nederlandse markt geen kooi-eieren meer wil, produceren onze kooiboeren vooral goedkope eieren voor het buitenland. Die markt komt nu onherroepelijk onder druk te staan. Alleen daarom al zouden zij er verstandig aan doen hun kooien te slopen en over te stappen op diervriendelijkere huisvesting. Het zou bovendien goed zijn als de nieuwe regering, die volgend jaar aantreedt, besluit de boeren een handje te helpen door het verbod van de 'verrijkte' kooien verder uit te breiden en in navolging van Duitsland ook de koloniekooien niet langer toe te staan. Onze regering is er immers niet alleen voor de mensen, maar ook voor de dieren in ons land. En zij verdienen veel beter dan hun hele leven lang opgesloten te zitten in een kooi.

 

Geert Laugs

Geert Laugs - Directeur Compassion in World Farming Nederland

 Wij gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ook de laatste kippenkooien uit ons land verdwijnen.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).