Zoekpictogram

Voedselverspilling voor veevoer onbesproken

News Icon 18-6-2015

BLOG: Geert Laugs - 18 juni 2015

Conferentie over voedselverspilling laat grootste verspiller onbesproken

Deze week vergaderen in Den Haag zo'n 400 afgevaardigden uit de hele wereld over voedselverspilling. Staatssecretaris Dijksma organiseert de conferentie. In haar openingstoespraak sprak zij mooie en ferme woorden. We moeten allemaal, dringend minder voedsel weggooien en verspillen. Toch bleef een van de grootste problemen taboe: de enorme verspilling van voor mensen geschikt voedsel voor de productie van veevoer.

In de rijke landen vullen we onze prullenbakken met vlees, groenten of zuivel die nog niet eens bedorven zijn. Dat is een schandaal, zeker in een wereld waar elke dag 870 miljoen mensen honger hebben en nog veel meer mensen leven op een ongezond want onvolledig dieet.

9 miljard monden

Maar niet alleen de honger is een groot probleem. Naar verwachting zal de wereldbevolking in 2050 gegroeid zijn tot 9 miljard mensen, die allemaal recht hebben op voldoende, gezond voedsel. Vorige week nog zei Dijksma in Rome dat we om meer mensen te kunnen voeden, meer voedsel moeten produceren. Dat is echter een mythe, die als we haar niet ontzenuwen rampzalige gevolgen heeft.

Omgekeerde voedselfabriek

De werkelijkheid is dat de aarde nu al genoeg voedsel levert om ruim anderhalf maal de huidige wereldbevolking te kunnen voeden, als we het maar beter zouden gebruiken. De grootste, en in Den Haag compleet onderbelichte, verspilling is het massale gebruik van voor mensen geschikt voedsel voor de productie van veevoer. Meer dan een derde van het graan en 90% van de soja op aarde worden gebruikt als voer voor dieren in de vee-industrie. Dit is een zeer inefficiënte manier van voedselproductie. Van elke 100 calorieën graan die gevoerd wordt aan kippen krijgen we slechts 12 calorieën aan vlees terug. Voor varken en rund zijn deze cijfers respectievelijk 10 en 3. De vee-industrie is dus een omgekeerde voedselfabriek!

Duurzame veehouderij

Om de problemen werkelijk aan te pakken moeten we de vleesconsumptie in de rijke landen terugdringen en overschakelen op een duurzamere veehouderij. Die concurreert niet met mensen om voedsel maar voedt dieren met producten die niet voor mensen bruikbaar zijn, zoals gras, oogstoverschotten en (behandelde) etensresten. Zo springen we veel zorgvuldiger om met de schaarse natuurlijke bronnen op aarde. We maken meer voedsel beschikbaar voor mensen en we beschermen milieu en dierenwelzijn.

Geert Laugs - Directeur Compassion in World Farming Nederland

 Geert Laugs - Directeur Compassion in World Farming Nederland

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).