Zoekpictogram

Biggen mét ballen is de norm

News Icon 29-5-2015

BLOG: Geert Laugs - 29 mei 2015

Biggen met ballen

Staatssecretaris Dijksma wil het castreren van jonge biggen niet verbieden. Dat schreef zij deze week aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van berichten dat een toenemend aantal boeren deze nare ingreep weer toepast. In 2007 spraken boeren, supermarkten en regering met elkaar af dat het castreren van biggen in Nederland in 2015 tot het verleden zou behoren, maar nu blijkt dat dit streven niet wordt gehaald.

Dwaling

Schokkend is dat de staatssecretaris het stoppen met castratie een 'innovatie' noemt. Is het niet veel eerder het terugkomen op een van de vele dwalingen die de veehouderij de laatste decennia in een houdgreep namen? Hoe dan ook, mevrouw Dijksma vindt het verbieden van biggencastratie geen overheidstaak. Deze 'innovatie' moet volgens haar onderdeel zijn van een 'onderscheidend marktconcept' en betaald worden uit de markt. Sterker nog: 'Het verplicht eenzijdig aanscherpen van wettelijke eisen voor dierenwelzijn maakt het verdienmodel voor verduurzaming van de dierlijke ketens in de praktijk nagenoeg onmogelijk', schrijft ze in haar Kamerbrief. Dierenwelzijn is volgens de staatssecretaris dus een leuk extraatje dat je kunt vermarkten, en geen wettelijk vereiste.

Basis

Met het behouden van de biggenballen hebben we bovendien nog lang geen optimaal welzijnsniveau bereikt. Het is slechts een onderdeel van een aanvaardbaar basisniveau, waaraan de hele varkenshouderij zou moeten voldoen en waarvan zij nu nog ver verwijderd is. Net zoals we in Nederland basisnormen hebben voor een goede gezondheid, goed onderwijs of veilig verkeer, zouden die ook moeten gelden voor dierenwelzijn. Wat zouden we immers zeggen van een minister van Verkeer die zegt dat we oude, stinkende en onveilige auto's op de weg moeten houden om 'het verdienmodel' voor veilige en schone auto's niet in de weg te staan?

Overheid aan zet

Beter dierenwelzijn is een verantwoordelijkheid van de overheid (die de regels stelt en moet handhaven) en van de supermarkten (die bepalen wat er op het schap ligt). Die laatsten hebben hun verantwoordelijkheid inmiddels deels genomen en verkopen geen vlees van gecastreerde varkens meer. Nu moet de overheid zorgen dat ook de boeren die niet aan Nederlandse supermarkten leveren volgen. Dat er conform afspraak gestopt wordt met castreren en dat het welzijn over de hele lijn verbetert.

Voorbeeld

Het is begrijpelijk dat staatssecretaris Dijksma inzet op Europa voor de verbetering van het welzijn van varkens, maar binnen de EU moet toch iémand het goede voorbeeld geven. Dijksma's initiatief om in Europa samen met Duitsland en Denemarken op te trekken is te prijzen, maar het wordt voor de onwelwillende landen in de EU wel erg makkelijk de bal terug te spelen als de praktijk in Nederland niet op orde is.

Geert Laugs - Directeur Compassion in World Farming Nederland

Geert Laugs - Directeur Compassion in World Farming Nederland

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).