Zoekpictogram

Een revolutie voor konijnen

News Icon 17-4-2014

BLOG: Geert Laugs - 17 april 2014

In december schreef ik een blog over de konijnenhouderij in Europa. Het was geen vrolijk verhaal. Het ging over draadgazen batterijkooien, waarin de meeste konijnen leven. Over de problemen aan de poten als gevolg van het gaas en over vergroeide ruggen, veroorzaakt door kooien waarin de dieren niet eens recht op kunnen staan, laat staan: huppelen. En hoewel Nederland langzaam maar zeker overschakelt op grotere, hogere en iets diervriendelijkere kooien, adviseerde ik met Kerst toch maar geen konijn te eten, omdat echt diervriendelijkere konijnenhouderij nog niet bestaat in ons land.

Veelbelovend

Dat laatste bleek een vergissing te zijn. In januari belde Frans Köhlen mij. Frans is konijnenhouder in Limburg (Kelpen Oler). Hoewel op zijn bedrijf ook de oude, traditionele kooien te zien zijn, ontwikkelde Frans samen met een Zwitserse collega een eigen, veel diervriendelijker systeem. Wat hij mij door de telefoon vertelde was zó veelbelovend dat ik er in februari, samen met twee collega's van onze researchafdeling uit Engeland, een kijkje ging nemen.

Het diervriendelijkere systeem van Frans Köhlen
De 'revolutie' van Frans Köhlen

Een beter leven

Nadat Frans ons eerst de oude kooien had laten zien, leidde hij ons naar de nieuwe afdeling. 'Dan laat ik jullie nu de revolutie zien' zei hij, toen hij de deur opende. Daarmee zei hij niets te veel. In het nieuwe systeem leven jonge konijnen, net als in de natuur, in groepen. Natuurlijk blijven ze na de geboorte een tijdje bij de moeder in het nest, maar daarna komen ze samen in een grote ruimte in de groep. Ze staan niet op gaas, maar op een stevige vloer met veel stro. De holen en de vaak complexe gangenstelsels waarin konijnen in de natuur leven, heeft Frans nagebootst met een ingenieuze constructie waardoor de dieren via tunnels van het ene hok naar het andere kunnen bewegen. Ze kunnen vrolijk rondhuppelen en door de verschillende niveaus volop rondspringen. Overal liggen wortels, zodat er altijd wat te knagen is. Niet voor niets waardeert de Dierenbescherming dit systeem, als enige konijnenhouderij, met het Beter Leven Kenmerk (1 ster).

Vergeefs?

Toch is de kans groot dat je, zelfs in december, vergeefs zult zoeken naar dit diervriendelijkere konijnenvlees. Supermarkten en poeliers kiezen volgens Frans meestal voor goedkoop konijn, afkomstig uit batterijkooien in Europa of zelfs uit China. Zij willen de hogere prijs, die nu eenmaal het gevolg is van het betere welzijn, niet betalen en deinzen er niet voor terug het batterijkonijn soms zelfs aan te prijzen als 'bereid op traditionele Limburgse wijze'.

Kans

Ik vind dit triest. Frans Köhlen zet zich met hart en ziel in voor een innovatieve en diervriendelijke manier van konijnenhouden, die uniek is in Europa en die een voorbeeld kan zijn voor de hele sector. Ik hoop daarom van harte dat supermarkten en andere afnemers Frans een kans geven en niet blijven gaan voor de snelle winst.

Wie neemt het voortouw? Ik hoor het graag!

Bekijk de video over het diervriendelijkere systeem van Frans Kohlen. 

Foto Geert Laugs

Geert Laugs, directeur Compassion in World Farming Nederland 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).