Zoekpictogram

Vrije-uitloop kippen gelukkiger in kooien?

News Icon 28-11-2013

Vrije-uitloop kip gelukkiger in kooi?
Vrije-uitloop kip gelukkiger in kooi?

BLOG: Philip Lymbery - 28 november 2013

In Groot Brittannië koopt meer dan 50% van de consumenten geen kooi-eieren meer. Dit is natuurlijk een mooi percentage, maar wat te denken van recente rapporten die suggereren dat je beter kooi-eieren kunt kopen, omdat legkippen in kooien in betere omstandigheden zouden leven. Is dat echt waar?

Kale legbatterij

Laten we eens kijken naar de feiten. Vanaf 1 januari 2012 is het in Europa verboden om legkippen in kale legbatterijen te houden. In deze kooien leefden 5 kippen (in sommige landen zelfs nog meer) en de ruimte per kip was nog minder dan het oppervlak van één A4 vel papier. Dag in, dag uit stonden zij in een kooi op een gazen vloer. Onmogelijk om de vleugels uit te slaan, laat staan dat ze in alle rust een nest konden bouwen. (Uit onderzoek blijkt dat het bouwen van een nest erg belangrijk is voor een legkip).

Verrijkte kooi 

Onze hoop op een massale overschakeling naar vrije-uitloop systemen is helaas nog niet gerealiseerd. De industrie stopt simpelweg meer legkippen in grotere kooien, de zogenaamde verrijkte kooien of koloniehuisvesting.     

Verrijkte kooi
Verrijkte kooi

In deze nieuwe kooien heeft een legkip iets meer ruimte dan één vel A4 papier. In elke kooi is er ruimte om een ei te leggen achter plastic flappen (ik heb gehoord dat de kippen soms in de rij staan om er gebruik van te maken). Er is ook iets dat lijkt op een zitstok. In de natuur vliegen de kippen een stukje omhoog om bijvoorbeeld op de tak van een boom te gaan zitten, om op afstand te blijven van roofdieren. Hun voorouders deden dit al om de nacht veilig door te komen. De ‘zitstok’ in de verrijkte kooi is een staaf, enkele centimeter boven de gazen vloer. De legkippen zitten er vaak op. Ja, het zal heus wel prettiger zijn dan de gazen vloer. Maar onderzoek laat zien dat ze nu meer voetproblemen hebben, omdat er continu druk op de poten staat.   

Vrije-uitloop stal 

Vrije-uitloop stal
Vrije-uitloop stal

Op een vrije-uitloop boerderij verblijven de legkippen in de nacht in een stal en zijn er comfortabele plekken waar ze rustig en comfortabel kunnen liggen. Gedurende de dag kunnen ze buiten rond lopen, hun vleugels strekken, een stukje vliegen, scharrelen naar voedsel, graven in de aarde of een stofbad nemen om de vleugels schoon te maken. Op sommige boerderijen zijn er voldoende bomen en struiken, waar ze zich kunnen verstoppen voor vijanden zoals een havik.   

Natuurlijk gedrag

Natuurlijk zijn er binnen alle systemen minder goede boerderijen te vinden. Het eerlijkste is om de beste boerderijen binnen elk systeem met elkaar te vergelijken. Een goed gerunde vrije-uitloop of biologische boerderij geeft elke kip de ruimte om zich natuurlijk te gedragen. Een goed gerund kooisysteem kan dat nooit bieden. 

Philip Lymbery - Compassion in World Farming

Philip Lymbery - CEO Compassion in World Farming 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).