Zoekpictogram

Zou jij kweekvlees eten?

News Icon 5-8-2013

Hamburger van kweekvlees
Kweekvlees hamburger. Foto: David Parry / PA Wire

BLOG: Philip Lymbery - 5 augustus 2013

Het kweken van vlees in een laboratorium met stamcellen van dieren kan de voedselsector aardig op zijn kop zetten. Ik ben het eens met Microsoft magnaat Bill Gates, die zegt dat de manier waarop vlees geproduceerd wordt rijp is voor vernieuwing. Tenslotte is het basisproces, waarbij we goede gewassen voeren aan dieren in de vee-industrie, sinds het midden van de vorige eeuw nauwelijks veranderd. 'In vitro' vlees, of kweekvlees, heeft een groot potentieel om goedkoop vlees uit de vee-industrie te vervangen. Dergelijk industrievlees wordt geproduceerd ten koste van het milieu, onze gezondheid en het veroorzaakt onvoorstelbaar dierenleed.

Het meeste goedkope vlees komt van dieren die opgesloten zitten in krappe, kale hokken in vee-fabrieken. Na hun korte leven worden ze vaak geslacht achter de gesloten deuren van industriële slachterijen. Dit is waar de ‘bah’ factor zou moeten liggen, in plaats van bij kweekvlees uit het lab.

Voedsel, afkomstig van dieren die nooit buiten komen en die gevoerd worden met granen is vaak minder gezond; het bevat veel verzadigd vet, weinig Omega-3 vetzuren en andere broodnodige voedingstoffen. De hoge gezondheidskosten voor het behandelen van gerelateerde ziektes vind ik dan ook niet verbazingwekkend. In de Verenigde Staten, waar de vee-industrie is geboren, liggen de jaarlijkse gezondheidskosten naar aanleiding van de overmatige consumptie van vlees ongeveer tussen de $30 en $60 miljard.

De negatieve gevolgen van de grootschalige productie van vlees op de aarde zijn enorm. Eén derde van het graan en de meeste soja op aarde wordt gevoerd aan landbouwdieren in de vee-industrie.  De vee-industrie is inefficiënt; slechts een klein gedeelte van de calorieën en proteïne van deze gewassen krijgen we terug in de vorm van vlees, melk of eieren. Om een idee te geven van de omvang; als de gewassen bestemd voor veevoer geplant zouden worden op één veld, dan is een oppervlakte zo groot als de Europese Unie nodig.

Voor wie zich afvraagt of het eten van kweekvlees op de lange termijn wel gezond is, is het de moeite waard eens te kijken naar de gevolgen van het eten van vet vlees uit de vee-industrie; het aantal gevallen obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten blijft stijgen. Een studie van de Engelse regering wees uit dat een daling van de vleesconsumptie met 30% kan leiden tot een vermindering van het aantal hart- en vaatziekten met 15%.

Er is nog een lange weg te gaan voordat er op grote schaal kweekvlees geproduceerd kan worden. Wetenschappers zijn echter vol vertrouwen dat kweekvlees geproduceerd kan worden op een manier die het milieu minder belast dan goedkoop industrievlees en zonder dierenleed. Ze denken ook dat kweekvlees veel voordelen biedt voor de volksgezondheid; zo zou het de mogelijkheid bieden om de juiste hoeveelheid vet te bepalen door meer gezonde vetten (zoals Omega-3 vetzuren) en minder ongezonde vetten toe te voegen.

Het idee dat een hamburger een hartaanval kan voorkomen in plaats van veroorzaken is wellicht een beetje vergezocht, maar de interesse voor deze ontwikkeling komt op gang. Of zoals Jason Matheny, werkzaam bij een bedrijf betrokken bij het onderzoek, me zei “dat de ‘bah’ factor moet liggen bij de manier waarop vlees uit de vee-industrie wordt geproduceerd. Die is simpelweg ongezond, onveilig en niet duurzaam”.

Voor mij is kweekvlees een mogelijk win-win scenario voor zowel de dieren, de mensen als de aarde. Of ik het zou eten? Jazeker! 

Philip Lymbery

Philip Lymbery - CEO Compassion in World Farming 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).