Zoekpictogram

Kweekvlees en gezond verstand

News Icon 12-6-2012

Kweekvlees: binnenkort verkrijgbaar in de supermarkt?
Kweekvlees: binnenkort verkrijgbaar in de supermarkt?

BLOG: Philip Lymbery - 12 juni 2012

Ons streven de intensieve veehouderij te stoppen maakt het noodzakelijk om andere oplossingen te bekijken. Sommige zijn uitgeprobeerd en getest, zoals vrije uitloop en biologische producten. Anderen zijn nog erg futuristisch. Ik ben ervan overtuigd dat kweekvlees een belangrijke rol gaat spelen in de toekomst.

Bij de productie van kweekvlees worden cellen van een donor dier gebruikt, die zich onder de juiste omstandigheden vermenigvuldigen. Volgens de New Harvest, een onderzoeksorganisatie in de VS en Europa, kan in theorie één cel genoeg vlees produceren om de wereldbevolking een heel jaar te voeden.

Er zijn een aantal andere futuristische manieren om voedsel te produceren. Sommige zijn even walgelijk als de vee-industrie. Wired Magazine heeft recent een rapport gepubliceerd waarin wordt voorgesteld om kippen te fokken waarvan de hersenschors is verwijderd en het lichaam aan een netwerk van buizen wordt vastgemaakt. 'Voedsel, water en lucht wordt aangevoerd door de buizen en de ontlasting wordt afgevoerd via de buizen', aldus Wired Magazine. Andere vergelijkbare extreme ideeën zijn blinde kippen die het niet erg zouden vinden om dicht op elkaar te leven en hoofdloze kippen, die simpelweg automatisch eieren leggen.

Toen na de Tweede Wereldoorlog de vee-industrie werd geïntroduceerd was er nog weinig bekend over het vermogen van dieren om te voelen. Toen wetenschappers en onderzoekers van het gedrag van dieren begonnen met hun studies, groeide onze kennis hierover.  Zij voorzagen ons van de onderbouwing van wat gezond verstand ons eigenlijk al heeft laten inzien; dat dieren levende wezens zijn, in staat om pijn en leed te voelen.

In de jaren 90 erkende de Europese Unie in de wet dat dieren 'wezens met gevoel' zijn. Deze grote overwinning werd recentelijk bevestigd in het Verdrag van Lissabon, dat de grondslag vormt van de EU.

Waar ik nog het meest bezorgd om ben als het gaat om ideeën, dieren zonder hoofd, hersenen of zicht te produceren, is dat het respect voor de dieren volledig uit het oog wordt verloren. En dat er nieuwe verontrustende werkwijzen worden aangeboord. En het is helemaal niet nodig.

Dat is de reden dat Compassion in World Farming oproept 'gezond verstand' te gebruiken om de wereldbevolking te voeden. Ik noem het 'Food sense': een betere 'common sense' benadering van het voedselvraagstuk. Die is niet alleen bereikbaar, ze is ook essentieel.

Philip Lymbery

Philip Lymbery - CEO Compassion in World Farming 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).