Zoekpictogram

De wereld voeden met Food Sense

News Icon 21-3-2012

Food Sense

BLOG: Philip Lymbery - 21 maart 2012

Gisteravond was ik in Brussel om te pleiten voor 'Food Sense'. Een aanpak om de wereld te voeden die de mens op nummer één stelt, de voedselverspilling vermindert en die is gebaseerd op boeren met het oog op morgen.

Ik was in het gezelschap van een uitstekende groep sprekers, zoals Dr. Olivier de Schutter, de speciale rapporteur van de VN over het recht op voedsel en Dr. Modibo Traoré, van de VN Food and Agriculture Organisation (FAO). Het was onze jaarlijkse lezing ter nagedachtenis aan onze oprichter, Peter Roberts.

Ik ben van mening dat ons falen de wereldbevolking  te voeden ronduit schandalig is en dat het noodzakelijk is dat we nu in actie komen om dit te veranderen. De geïndustrialiseerde manier om dieren te fokken – de intensieve veehouderij – speelt een grote rol in het falen om de wereldbevolking te voeden.

Vandaag de dag heeft één op de zeven mensen in de wereld honger. In 2050 moeten er 2 miljard meer mensen gevoed worden dan nu. Volgens de VN hebben we tegen die tijd 70 tot 100 procent meer voedsel nodig. Sommigen suggereren 'duurzame intensivering' als oplossing. In feite is dit een poging om goede sier te maken met een 'business as usual' benadering. Ik ben van mening dat deze zienswijze juist helemaal verkeerd is. De waarheid is dat de intensieve veehouderij de wereldbevolking helemaal niet voedt. Het voeren van de landbouwdieren kost namelijk meer voedsel dan het oplevert

Plaats de mens op de eerste rij!
Wereldwijd wordt één derde van de graanopbrengst gevoed aan landbouwdieren. Als het gebruikt zou worden als voedsel voor de mensen, dan zouden er 3 miljard mensen van kunnen eten. Deze geïndustrialiseerde productie houdt in dat grote hoeveelheden, voor mensen geschikt voedsel aan  landbouwdieren wordt gevoerd. Het is veel efficiënter om deze dieren voedselafval te laten eten, dat mensen niet willen of kunnen eten. Op hun beurt zetten de dieren dit weer om naar eetbaar voedsel voor de mens. Herkauwers, zoals koeien en schapen, zetten gras om in vlees en melk. Kippen zoeken weilanden, bosgronden en boomgaarden af voor voedsel en zetten dit om in vlees en eieren. En varkens eten maar al te graag het voedsel dat over blijft.

Stop voedselverspilling!
Noord-Amerika en Europa gooien bijna de helft van hun voedsel weg. Dat is genoeg om drie tot zeven keer de 1 miljard ondervoede mensen op de wereld van eten te voorzien. Veel daarvan eindigt op de vuilnishoop. We moeten alle zeilen bijzetten om deze voedselverspilling tegen te gaan. Varkens en kippen kunnen een grote rol spelen bij het natuurlijk recyclen van voedselafval en het produceren van voedsel voor de mens

'Food Sense'
Ik geloof in 'Food Sense' –  een logisch benadering om voedsel te produceren. Deze aanpak is gefocust op het voeden van de mensen, in plaats van het voeden van de landbouwdieren in de intensieve veehouderij en in plaats van de vuilnishoop. Op een menselijke manier de dieren houden is hierbij fundamenteel – in boerderijen, niet in fabrieken:

1. Grasetende herkauwers – voedsel van herkauwers (zoals rundvlees, lam en melk) zou geproduceerd moeten worden door de dieren te laten grazen op gemengde boerderijen en weilanden. Dit zet planten, die mensen niet kunnen eten, om in eetbaar voedsel voor de mens. Er moet een einde komen aan het voeden van granen aan opgesloten landbouwdieren om rundvlees of melk te produceren.

2. Varkens en kippen laten zoeken naar voedselafval – varkens en kippen eten van nature recyclebaar voedsel – het perfecte antwoord op voedselverspilling. Ze zouden niet langer in de intensieve veehouderij gehouden moeten worden, maar op gemixte boerderijen. Daar kunnen ze zelf op zoektocht gaan naar voedselafval en dit omzetten in vlees en eieren.

3. Voedsel van gemengde boerderijen – gemengde  boerderijen, waar het houden van dieren samen gaat met de groei van gewassen, moet aangemoedigd worden. Dit is beter voor de grond, het dierenwelzijn en de kwaliteit van ons voedsel dan het houden van dieren in de intensieve veehouderij.

4. Vis voor de mens – bijna één derde van de vis in de wereld wordt niet direct geconsumeerd door de mens. Het wordt gebruikt om vissen en andere landbouwdieren in boerderijen te voeden. De zee plunderen om opgesloten dieren te voeden is schandalig. Er moet een einde komen aan de overbevissing van de zeeën.

5. Voorkom de overconsumptie van vlees – De meeste mensen in het Westen eten meer dierlijk vet en eiwitten dan ze nodig hebben. Vermindering van het eten van verzadigd vet met 30 procent leidt  in Engeland en Brazilië tot een verlaging van 15 procent van het aantal hart– en vaatziekte. Een gebalanceerde voeding is goed voor de gezondheid, het milieu en het dierenwelzijn.

De afgelopen halve eeuw zijn er veel landbouwdieren opgesloten in krappe kooien en stallen. We verspillen meer dan de helft van ons voedsel. Doordat  we in 2050 nog 2 miljard mensen meer moeten voeden, zal het huidige voedselsysteem productiever moeten worden. Dat kan niet simpelweg een verdubbeling van de huidige intensieve veehouderij betekenen.

Een verdubbeling van dit systeem is vergelijkbaar met een waterbedrijf met lekkende leidingen dat een tweede set lekkende pijpen aanlegt. Dat zou inderdaad de watertoevoer naar de huizen van de mensen verdubbelen. Maar ook de verspilling van het water verdubbelt dan. Het is veel beter om leidingen aan te leggen die niet lekken.

Gisteravond begon ik met de oproep tot ´Food Sense´, een  benadering om de wereld te voeden met gezond verstand.  Een aanpak die een einde maakt aan de competitie om voedsel tussen mensen en landbouwdieren; die de voedselverspilling vermindert en een beter leven voor de dieren garandeert. Het is de ontwikkeling naar een efficiënter voedselsysteem waarbij we alle mensen kunnen voeden, nu en in de toekomst.    

Jouw stem is belangrijk om deze oproep de wereld in te helpen. Download onze folder en deel het met anderen. Bedankt voor je steun.

Philip Lymbery

Philip Lymbery - CEO Compassion in World Farming 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).