Zoekpictogram

Optimisme en pessimisme bij honden

News Icon 3-1-2012

Net als mensen kunnen honden pessimistisch zijn
Net als mensen kunnen honden pessimistisch zijn

BLOG: Redactie CIWF - 3 januari 2011 

We weten allemaal dat sommige mensen een positieve ‘het glas is halfvol’-mentaliteit hebben, terwijl anderen een meer pessimistische kijk op het leven hebben en recent onderzoek suggereert dat dit ook voor honden geldt. 

Professor Mike Mendl, hoofd van de onderzoeksgroep ‘Animal Welfare and Behaviour‘ van de universiteit van Bristol, die dit onderzoek heeft geleid, zegt: “We denken allemaal wel eens dat onze huisdieren en andere dieren net zulke emoties voelen als wijzelf, maar we weten dit nooit helemaal zeker, omdat emoties in essentie heel persoonlijk zijn.”  Desalniettemin heeft het onderzoeksteam een nieuwe methode ontwikkeld om ‘pessimistische’ en ‘optimistische’ beslissingen bij honden te bestuderen. 

Verlatingsgerelateerd gedrag en angst

Ongeveer de helft van alle huishonden in Groot-Brittannië zullen op een gegeven moment in hun leven verlatingsgerelateerd gedrag gaan vertonen als ze alleen worden gelaten. De symptomen kunnen zijn: blaffen en janken, vernielzucht en ongewenste vormen van ontlasten. Veel honden zijn in dat geval ‘niet-plaatsbaar’ door dit gedrag, maar volgens een bepaalde theorie vertonen honden dit gedrag, omdat ze angstgevoelens hebben. Het onderzoek in kwestie toonde aan dat honden die een hoge mate van verlatingsgerelateerd gedrag vertonen ook een negatievere stemming hebben als ze niet worden gescheiden van hun baasje.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek warden 24 honden uit Britse dierenasiels gebruikt. Eerst werden de dieren onderworpen aan een verlatingsgerelateerde gedragstest om te kijken hoe de hond reageerde als deze alleen werd gelaten. De honden werden meegenomen naar een ruimte waar ze 20 minuten met een onderzoeker werden gelaten. de volgende dag werden ze meegenomen naar dezelfde ruimte, maar deze keer bleef de onderzoeker maar een paar minuten en verliet toen de ruimte. De onderzoekers gebruikten camera’s om zo elke hond een score te kunnen geven die gebaseerd was op zijn of haar gedrag tijdens de periode dat de hond alleen was in de ruimte.

Voor de tweede test werden de honden erop getraind dat als een schaal aan de ene kant van de ruimte was geplaatst (de ‘positieve’ positie) dat er een klein beetje eten in zat, maar wanneer deze aan de andere kant stond (de ‘negatieve’ positie) leeg was. De schaal werd vervolgens op verschillende posities geplaatst tussen de negatieve en de positieve positie in. Honden die snel naar deze ambigue locaties renden (omdat ze er vanuit gingen dat ze een traktatie kregen) werden als optimistisch bestempeld en honden die langzamer reageerden hadden juist een ‘pessimistische’ instelling. De honden die zich ‘pessimistischer’ gedroegen, waren ook vaak de honden die meer verlatingsgerelateerd gedrag vertoonden als ze een tijdje alleen werden gelaten. Maar is dit verrassend?

Gemoedstoestanden beïnvloeden de manier hoe honden reageren op bepaalde situaties. Professor Mike Mendl verklaart: “We weten allemaal dat de gemoedstoestand van een persoon het oordeel van diegene bepaalt en dat blije mensen een ambigu persoon sneller positief zullen inschatten. Ons onderzoek heeft uitgewezen dat dit ook voor honden geldt. Een ‘het glas is halfvol’-hond wordt minder snel angstig als deze alleen wordt gelaten dan een ‘pessimistische’ hond.

Dit onderzoek verschaft ons belangrijke inzichten in de emoties van honden en suggereert dat tenminste enkele van de honden die verlatingsgerelateerd gedrag vertonen in een onderliggende negatieve gemoedstoestand verkeren. Voor een beter welzijn van hun hond moeten baasjes dus worden aangemoedigd om hun dier te laten behandelen in plaats van hem of haar direct naar het dierenasiel te brengen.


Bronnen:

  • Mendl, M., Brooks, J., Basse, C., Burman, O., Paul, E., Blackwell, E. and Casey, R. (2010). Dogs showing separation-related behaviour exhibit a pessimistic cognitive bias.  Current Biology 20, 19: 39-40.
  • e! Science News (2010). Dogs may be pessimistic too [Accessed 19 October 2010].
Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).