Zoekpictogram

Sterk maken voor handhaving wet

News Icon 17-10-2011

Bron: 'Boerderij.nl' - 17 oktober 2011

Geert Laugs van Compassion in World Farming Nederland ondersteunt de brief van Bleker naar de EU over het welzijnsbeleid maar mist de varkensmaatregel over strooisel en routinematig couperen.

Vorige week heeft staatssecretaris Bleker bij de Europese Commissie een aantal wensen op tafel gelegd voor het nieuwe Europese dierenwelzijnsbeleid, waar de commissie aan werkt. De staatssecretaris pleit onder meer voor verbetering van de regels voor veetransporten en het invoeren van welzijnsregels voor, bijvoorbeeld, de melkveehouderij. Uiteraard ondersteunt Compassion in World Farming dit pleidooi van harte!

Dat geldt zeker ook voor de roep om strikte handhaving van het Europese verbod van de traditionele legbatterij dat op 1 januari a.s. ingaat en waarvoor te veel landen nog niet klaar zijn. Bleker wil ook dat het verbod van ligboxen voor zwangere zeugen, dat in 2013 ingaat, strikt gehandhaafd wordt. Terecht: boeren die investeren in verplichte welzijnsverbeteringen moeten daarvoor niet gestraft worden met concurrentie uit landen die zich niet aan de afspraken houden. Afspraken die overigens lang tevoren gemaakt zijn en waarvoor de beide sectoren een royale overgangstijd van meer dan 10 jaar kregen.

Actie van Compassion in World Farming vóór stro en tegen staart knippen bij varkens (2010)
Actie van Compassion in World Farming vóór stro en tegen staart knippen bij varkens (2010)

Het is echter opmerkelijk dat Bleker een belangrijke maatregel uit de welzijnsrichtlijn voor varkens niet noemt in zijn brief aan de Commissie. Volgens de richtlijn moeten alle varkens de beschikking hebben over strooisel en is routinematig couperen van biggenstaarten verboden. Op beide punten is de praktijk in de Nederlandse veehouderij niet zo voorbeeldig als bij het vervangen van kale legbatterijen en ligboxen. Nog steeds ontbreekt het in heel veel gangbare varkensbedrijven aan adequate hokverrijking en worden nagenoeg alle varkensstaarten geknipt.

Dat is niet alleen in strijd met de wet, maar kan ook relatief eenvoudig veranderd worden: Eén hand strooisel per dier per dag geeft al voldoende afleiding om te voorkomen dat de dieren aan elkaars staarten bijten en kan routinematig staartknippen overbodig maken. Het zou de staatssecretaris sieren als hij zich ook op dit punt sterk maakt voor een strikte handhaving van de wet!

Geert Laugs

Geert Laugs - Directeur Compassion in World Farming Nederland

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).