Zoekpictogram

Het redden van walvis Valentina

News Icon 6-9-2011

Het redden van walvis Valentina

BLOG: Redactie CIWF - 6 september 2011

Steeds meer mensen beseffen dat walvissen zeer intelligente en begripvolle dieren zijn en dit blijkt ook uit weten-schappelijk onderzoek. Dit houdt in dat ze onder meer angst, pijn en andere negatieve emoties kennen, maar dat ze aan de andere kant ook veel plezier kunnen hebben in hun leven.

Het redden van Valentina

Leden van de Great Whale Conservancy merkten onlangs een jonge walvis op die zo verstrikt was geraakt in een visnet dat ze zich niet meer kon bewegen. Als ze haar niet hadden gered, zou dat haar dood hebben betekend.

Het is zonder twijfel een zenuwslopend proces geweest voor beide partijen. De dappere redders sneden zorgvuldig het net kapot waarin ze verstrikt was geraakt met het ene kleine mes dat ze bij zich hadden. Toen ze haar uiteindelijk hadden bevrijd, bleef het vrouwtje nog een uur lang hartstochtelijk rond hun boot springen en duiken en de redders hadden sterk het gevoel dat dat een teken was van pure vreugde. Ze was vast dolblij om weer bevrijd te zijn van het dodelijke net en waarschijnlijk heeft ze al die tijd de aandacht van andere walvissen en haar moeder proberen te trekken.

De redders doopten de jonge walvis Valentina en het prachtige filmpje is hier te zien.

Duikers redden walvis…. en walvis redt duiker

Een soortgelijk verhaal is het verhaal van een bultrug die gevaarlijk verstrikt was geraakt in krabbenlijnen. Uiteindelijk werd ze gelukkig door duikers opgemerkt en gered. Toen ze vrij was, zwom ze rondjes en ging ze alle duikers langs om ze even zachtjes aan te stoten. Een van de redders verklaarde: “Het was een heel teder gebaar, een beetje als een hondje dat blij is om je te zien en ik voelde me totaal niet bedreigd. Het was een geweldige en ongelofelijke ervaring.”

Bronnen:

  • The Great Whale Conservancy www.greatwhaleconservancy.org
  • Broom, D.M. (2011) "The science of animal welfare and its relevance to whales’, in the Report of the Whale Welfare and Ethics Workshop" (Joint workshop of WSPA and UK govt, 22/23 March 2011)
  • Simmonds, M. (2006) ‘Into the brains of whales’. Applied Animal Behaviour Science 100: 1-2, p103-106
  • Whale and Dolphin Conservation Society www.wdcs.org
Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).