Zoekpictogram

Dieren die vooruit kunnen denken

News Icon 16-5-2011

Santino maakt plannen (foto Mathias Osvath)
Santino maakt plannen (foto Mathias Osvath)

BLOG: Redactie CIWF - 16 mei 2011

Chimpansees, gaaien en kippen maken plannen voor de toekomst. Chimpansee Santino, die in een Zweedse dierentuin woont, verzamelt stenen en maakt zelfs projectielen van beton om later naar bezoekers te slingeren.

Er is ook door middel van onderzoek gekeken of de westelijke struikgaai plannen voor de toekomst maakt. Tijdens dit onderzoek werden de gaaien in een kooi gehouden die was verdeeld in een gedeelte waar ze ontbijt kregen en een gedeelte waar ze geen ontbijt kregen. De gaaien in de geen-ontbijtkooi hadden uiteindelijk drie keer zoveel nootjes verzameld als de gaaien in de ontbijtkooi. Het lijkt er dus op dat ze door hadden dat ze de volgende ochtend geen eten zouden krijgen en daarom verzekerden ze zichzelf van een maaltijd.

Gaaien hebben verassende capaciteiten
Gaaien hebben verassende capaciteiten

Tot voor kort dachten wetenschappers dat alleen mensen dit soort vermogens bezaten, maar uit dergelijke onderzoeken blijkt dat dieren deze bijzondere eigenschappen ook bezitten.

Ook kippen houden rekening met de toekomst. Er is ooit een onderzoek uitgevoerd waarbij kippen een kleine hoeveelheid voedsel snel konden bemachtigen of konden wachten voor een grotere hoeveelheid. En wat bleek: de kippen besloten te wachten!

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).