Zoekpictogram

Varkens verdienen een beter leven

News Icon 4-3-2011

Een betere levenskwaliteit (Foto CIWF / Martin Usborne)
Foto CIWF / Martin Usborne

BLOG: Redactie CIWF - 4 maart 2011

Het is een wijdverspreid feit dat varkens intelligente en nieuwsgierige dieren zijn. In de natuur maakt een zeug een veilig nest voor haar biggen en de band tussen moeder en kind is ijzersterk.


Uit een recent onderzoek blijkt daarnaast dat varkens een zogenaamd ‘episodisch geheugen’ hebben. Dit is een specifiek soort geheugen dat duidt op hoogontwikkelde mentale vermogens.

Ondanks dat wij weten dat varkens intelligente en gevoelige dieren zijn, wordt het grootste deel van de varkens in de wereld in de vee-industrie gehouden. En als het dierenwelzijnsargument niet overtuigend genoeg is om hiermee te stoppen, dan zou het varkenspestargument dat zeker moeten zijn. Een vieze, overvolle stal met gestreste dieren is een ideale broedplaats voor virussen en bacteriën. (De link verwijst naar een filmpje op de site van CNN waarin varkenspestexpert dokter Michael Greger aan het woord komt.)

Op een scharrelboerderij of, nog beter, een biologische boerderij krijgen varkens een veel beter leven. Laten we hen ruimte, frisse lucht en een dierwaardig leven geven.  

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).