Zoekpictogram

Schapen kiezen dezelfde vrienden

News Icon 29-10-2010

Schapen kiezen dezelfde vrienden

BLOG: Redactie CIWF - 29 oktober 2010

Keith Kendrick, wetenschapper op de universiteit van Cambridge, heeft ontdekt dat schapen meer dan 50 gezichten van ‘vrienden’ kunnen onthouden gedurende een periode van twee jaar.

In Groot-Brittannië staat The Farm Animal Sanctuary, een opvangtehuis voor boerderijdieren. Er leven een paar honderd schapen die zich gedurende een periode van tien jaar op een natuurlijke manier hebben verdeeld over twee kuddes van elk rond de tweehonderd schapen. In de winter zitten ze allemaal bij elkaar in een aantal grote schuren. Maar elk jaar in de lente, als ze weer naar buiten mogen, groeperen ze zich in bijna exact dezelfde groepen als het jaar daarvoor.

Deze ontdekkingen bewijzen maar weer dat schapen een ingewikkeld sociaal systeem hebben en dat het belangrijk is dat de moderne veehouderij hier rekening mee houdt. Schapen worden vaak van hun vrienden gescheiden tijdens het transport of in het slachthuis. Wij van Compassion in World Farming vinden het erg belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de gevoelens van dieren gedurende hun hele leven.

Bronnen:
The Farm Animal Sanctuary, Evesham, UK.
Kendrick, K. et al. (2001) Sheep don’t forget a face. Nature, 414 (6860): 165-6.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).