Zoekpictogram

Emotionele schapen

News Icon 4-10-2010

Emotionele schapen

BLOG: Redactie CIWF - 4 oktober 2010

Dierenwelzijn is ontzettend belangrijk, omdat dieren emoties kunnen voelen zoals angst, pijn, vreugde en tevredenheid. Een aantal wetenschappers heeft zich toegelegd op het bestuderen van de verschillende emoties die dieren kunnen voelen. De uitkomsten van hun onderzoek ondersteunen onze campagnes om mensen ervan bewust te maken dat dieren meer kunnen voelen dan we denken.

Tot voor kort werd gedacht dat het onmogelijk was om emoties bij dieren te meten. Men dacht dat wetenschappers soms onterecht menselijke emoties toedichtten aan dieren (antropomorfisme). Maar wetenschappers als Frans de Waal zijn bezig met baanbrekend onderzoek op het gebied van emoties bij dieren. Volgens deze groep wetenschappers is het zeer belangrijk om de overeenkomsten te zien tussen menselijke en dierlijke emoties.

Tijdens hun onderzoek zijn dezelfde technieken gebruikt als in de menselijke psychologie. Bij mensen kunnen we een emotie aflezen van iemands gezicht. Bij schapen hebben de wetenschappers gelet op de positie van hun oren.

Verrassing, verveling en voorspelbaarheid hebben een effect op de stand van de schapenoren. Als het schaap bepaalde verwachtingen had van een situatie, of het gevoel had macht te hebben over een bepaalde situatie, bracht dit een bepaalde reactie teweeg. Dit gebeurde ook als de schapen angst, boosheid, woede, wanhoop, verveling, afschuw en geluk voelden.

Schapen vertonen op dit vlak dus veel overeenkomsten met mensen en de onderzoekers zijn ervan overtuigd dat schapen deze emoties ook daadwerkelijk voelen, en niet alleen maar tonen.

Bron:
Veissier, I., Boissy, A., Desire, L., Greiveldinger, L. (2009) Animals’ emotions: studies in sheep using appraisal theories. Animal Welfare: 18, pp 347-354.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).