Zoekpictogram

De band tussen moeder en kind

News Icon 2-4-2010

Band tussen moeder en kind
Foto: CIWF / Martin Usborne

BLOG: Redactie CIWF - 2 april 2010

In de commerciële veehouderij worden jonge dieren zoals biggetjes en kalfjes al zeer vroeg gescheiden van hun moeder. De zoogtijd en de omstandigheden waarin deze jonge dieren opgroeien kan invloed hebben op hun geestelijk en lichamelijk welzijn.

Dieren die opgroeien in een interessantere en meer uitdagende omgeving zijn zelfverzekerder en leven harmonieuzer samen met hun soortgenoten. Ook lijken vrouwtjes minder moeite te hebben met het opvoeden van hun kroost, als ze de mogelijkheid daartoe krijgen. Biggen die - voor en na het spenen - naar buiten kunnen, blijken bijvoorbeeld minder problemen te hebben dan biggen die altijd binnen, in kale hokken zitten. 

Biggetjes hebben hun moeder nodig

In de intensieve veehouderij worden biggetjes bij hun moeder weggehaald als ze ongeveer 2 tot 4 weken oud zijn. Op deze leeftijd zijn ze nog steeds afhankelijk van hun moeder wat betreft voeding, moederlijke zorg en bescherming. In de natuur beslaat de zoogtijd al gauw zo’n 3 tot 4 maanden.

Hoe jonger de biggetjes zijn als ze gescheiden worden van hun moeder, hoe meer ze zullen gillen om hun moeder, uit hun hok proberen te springen en hun neus tegen de buik van andere biggen wrijven, wat wonden kan veroorzaken. Dit is waarschijnlijk een poging om een tepel te vinden of lichamelijk contact met de moeder te zoeken. Biggen van 8 weken oud die in een semi-natuurlijke omgeving leven, vertonen dit heftige gedrag niet, maar wereldwijd is dit op commerciële boerderijen aan de orde van de dag.

Melkkalfjes

De vitale band tussen moeder en kind
Foto: CIWF / Karen Playford

Melkkalfjes worden op commerciële boerderijen vaak al een paar uur na de geboorte van hun moeder gescheiden, terwijl de natuurlijke zoogtijd 9 à 11 maanden is. Koeien die van hun kalf gescheiden zijn zie je vaak onrustig heen en weer lopen en loeien, blijkbaar op zoek naar hun kalf. Op deze leeftijd vertonen kalfjes ook vaak gestrest gedrag. 

Wetenschappers keken ook naar de langetermijneffecten die de scheiding had op het kalf. Als ze vlak na de geboorte van de moeder gescheiden worden, roept het kalf misschien niet vaak om de moeder, maar het kan zeker effect hebben op de gezondheid en ontwikkeling op lange termijn. Als kalfjes pas na lang samenzijn bij hun moeder worden weggehaald, zullen ze op dat moment meer overstuur zijn, maar voor hun langetermijnontwikkeling en zelfverzekerdheid is dit beter.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).