Zoekpictogram

Varkens begrijpen spiegel

News Icon 5-3-2010

Varkens begrijpen spiegel
Foto: CIWF / Elli Goodlet

BLOG: Redactie CIWF - 5 maart 2010

Onlangs heeft een test uitgewezen dat varkens spiegels kunnen begrijpen; ze snappen waar een voerbak zich bevindt door in de spiegel te kijken.

De eerste groep varkens kreeg voorafgaand aan de test de tijd om aan de spiegel te wennen, de tweede groep kreeg de spiegel pas te zien aan het begin van de test. De voerbak was leeg, zodat de varkens niet op hun neus konden vertrouwen bij het zoeken. Op één na vonden alle varkens die bekend waren met de spiegel de voerbak binnen 23 seconden, terwijl de varkens die de spiegel niet kenden erachter gingen kijken om de voerbak te vinden.

Zo zien we maar weer hoe ongelofelijk goed dieren kunnen zijn in het doorgronden van hun omgeving. Boerderijen met een hogere welzijnsstandaard zijn dan ook erg belangrijk, omdat varkens in de kale hokken van de vee-industrie snel verveeld en gefrustreerd kunnen raken. De vloer zou op zijn minst bedekt moeten zijn met strooisel, zodat ze lekker rond kunnen wroeten, net als hun wilde voorvaderen.

Bron:
Broom, D. M., Sena, H., Moynihan, K. L. (2009)
Pigs learn what a mirror image represents and use it to obtain information.
Animal Behaviour, Article in Press

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).