Search icon

Ik wil alleen de meest diervriendelijke producten: wat moet ik kopen?

Koop dan producten met het Europees biologisch keurmerk, het Beter Leven kenmerk met drie sterren, het EKO- of Demeter keurmerk. Het Demeter keurmerk heeft strengere eisen op het gebied van dierenwelzijn dan de andere hier genoemde keurmerken. De Demeter producten zijn meestal alleen verkrijgbaar in natuurwinkels of bij 'Groene' slagers.

Wat is het verschil tussen een merk, een 'keurmerk' en een 'kenmerk'?

Elke producent kan een product een (merk)naam geven. Vaak zijn dat commerciële namen, die bedoeld zijn om een product aantrekkelijk te maken voor consumenten. Hoewel de naam soms suggereert dat een product diervriendelijk geproduceerd is, hoeft dat helemaal niet het geval te zijn.

De keurmerken, die genoemd worden op deze site, geven zo'n garantie wel. Een onafhankelijke organisatie heeft eisen opgesteld waaraan boeren moeten voldoen en (vaak) controleert een andere onafhankelijke organisatie de naleving. Is alles oké, dan mag een product het keurmerk voeren. Voldoet de producent niet meer aan de regels of overtreedt hij die, dan verliest hij het recht het keurmerk te voeren.

Ook het 'Beter Leven' kenmerk van de Dierenbescherming geeft een betere garantie dat de producten afkomstig zijn van een diervriendelijker bedrijf, omdat het kenmerk, met het logo van de Dierenbescherming slechts gevoerd mag worden als er eerst afspraken over dierenwelzijn zijn gemaakt. Ook hier worden de bedrijven door een onafhankelijk bedrijf gecontroleerd.

Hoe weet ik zeker dat ik het keurmerk kan vertrouwen en er niet gefraudeerd wordt?

Een 100 procent waterdichte garantie dat er nooit geknoeid wordt kan niet gegeven worden. De (meeste) keurmerken worden verstrekt op basis van strenge normen en de bedrijven worden regelmatig gecontroleerd. Wordt er geknoeid dan wordt het keurmerk ingetrokken. Een boer zal niet snel zijn keurmerk willen verliezen.

Ik wil wel diervriendelijker vlees kopen, maar ik kan het niet betalen.

Eet minder vlees. Wanneer je iets kleinere porties maakt en een paar dagen per week geen vlees eet ben je per saldo misschien zelfs goedkoper uit! Met andere woorden: kook slim

Heb je verder nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.