Search icon

Wat eet jij?

Biologische keurmerken

Lees meer

Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu, dier en mens. Biologische producten zijn vanouds herkenbaar aan het EKO-keurmerk (links) en sinds 1 juli 2010 ook aan het Europees biologisch keurmerk (rechts).

EKO- en Europees biologisch keurmerk

Kenmerken van de biologische landbouw:  

  • De dieren kunnen naar buiten.
  • De dieren hebben meer ruimte dan in de gangbare veehouderij.
  • In de stal is stro, strooisel of ander natuurlijk materiaal aanwezig.
  • De dieren krijgen gezond, biologisch voer uit de omgeving van de boerderij.
  • De meeste lichamelijke ingrepen (zoals het afknippen van varkensstaarten) zijn verboden.
  • Diergeneesmiddelen mogen alleen gebruikt worden om ziektes te genezen, niet om ziektes te voorkomen.
  • Het aantal dieren dat wordt gehouden is in evenwicht met het grondoppervlak. De mest moet kunnen worden gebruikt op het eigen land of op land van andere boeren in de streek. 

Waar kan ik het kopen?

Biologische producten zijn verkrijgbaar in supermarkten (ook discounters), natuurvoedingswinkels, reformzaken, webwinkels en op boerenmarkten.

Producten met het EKO- en Europees biologisch keurmerk voldoen aan dezelfde eisen. Het EKO-keurmerk kan dus op het etiket voorkomen naast het Europees biologisch keurmerk.

Door wie wordt het gecontroleerd?

Beide keurmerken zijn betrouwbaar, want ze worden gecontroleerd door de onafhankelijke organisatie Skal

Meer informatie

Meer informatie over het EKO-keurmerk of het Europees biologisch keurmerk