Search icon

Andere, minder vaak voorkomende, keurmerken waar je diervriendelijkere producten aan kunt herkennen:

Demeter keurmerk

Demeter keurmerk

Als het keurmerk van Demeter op de verpakking staat, is het product afkomstig van de biologisch-dynamische landbouw. In de biologisch-dynamische veehouderij zijn de dierenwelzijnseisen nóg hoger dan in de biologische veehouderij. Vlees met het Demeter Keurmerk ligt niet in de gangbare supermarkt, maar is te koop bij speciale slagers en in natuurwinkels. Lees meer over het Demeter keurmerk. 

Milieukeur

Milieukeur

Het Milieukeur is in de eerste plaats ontwikkeld voor varkenshouderijen die het milieu minder vervuilen, maar om dit keurmerk te krijgen moet een boer ook beter scoren op dierenwelzijn. Varkensvlees met dit keurmerk betekent dat de varkens een beter leven hebben gehad dan in de gangbare vee-industrie. Zo mogen de varkens niet gecastreerd worden, krijgen ze speelmateriaal en zijn er eisen aan de huisvesting. Milieukeur varkensvlees is te koop bij een groot aantal slagerijen en supermarkten. Lees meer over het Milieukeur. 

PROduCERT scharrelvlees 

Scharrelvlees komt van dieren die een goed leven hebben. De regels zijn minder streng dan die voor biologische keurmerken, maar ook scharreldieren komen buiten (dit geldt echter niet voor kippen die scharreleieren leggen) en hebben stro of strooisel in de stal, die ruimer is dan in de vee-industrie. De regels voor het scharrelkeurmerk zijn opgesteld door PROduCERT en de naleving wordt gecontroleerd door een onafhankelijke organisatie. Je kunt de verschillende soorten scharrelvlees (kip, varken, rund) herkennen aan aparte keurmerken, die allemaal op elkaar lijken. Scharrelvlees is te koop bij de scharrelslager. Klik hier voor een overzicht van scharrelslagers in Nederland op de website van PROduCERT.  

Keurmerken scharrelvlees