Zoekpictogram

De manier waarop mensen gewassen verbouwen en landbouwdieren houden is in de loop der jaren behoorlijk veranderd. Lang geleden gingen de mannen jagen en zochten de vrouwen naar fruit. Nu leven we in een wereld waar dieren in grote vee-fabrieken worden gehouden. Hoe en wanneer is dat zo gekomen? 

Van verzamelen naar verbouwen

10.000 v. Christus - Van verzamelen naar verbouwen

Mensen profiteren al duizenden jaren van landbouwgrond en van dieren. Ze worden gebruikt als waardevolle bron voor voedsel. Tienduizend jaar geleden veranderde er echter iets. We stopten met de jacht op dieren en het verzamelen van groente en fruit. We gingen zelf dieren houden en gewassen verbouwen. 

De opkomst van de boer

Vóór 1600 – De opkomst van de boer

De boeren pakten de voedselproductie grondig aan. Akkerland werd doorontwikkeld en dieren werden tam gemaakt. Al veranderde de methode niet tot de zeventiende eeuw. Toen leidde de ‘Agrarische Revolutie’ tot hogere opbrengsten van gewassen.

 

De toenemende vraag naar voedsel

Van 1940 tot 1970 - De toenemende vraag naar voedsel

De groeiende wereldbevolking zorgde voor een toenemende vraag naar voedsel. Maar door de Tweede Wereldoorlog kon men niet aan deze vraag voldoen. Door de oorlog was er juist een tekort aan voedsel. Om de voedselproductie weer op gang te helpen, besloten een aantal landen subsidies te gaan verstrekken aan boeren. In de jaren zestig ontstond er een ‘Groene Revolutie’. De boeren konden de productie van gewassen verhogen door de introductie van kunstmest, pesticiden en nieuwe irrigatietechnieken.

De opkomst van de vee-industrie

1970 - De opkomst van de vee-industrie

Niet alleen de manier waarop gewassen werden verbouwd veranderde. In dezelfde tijd veranderde ook de wijze waarop landbouwdieren werden gehouden. Dieren werden dicht op elkaar opgesloten in volle stallen en speciaal gefokt om zo goedkoop mogelijk zoveel mogelijk vlees, melk en eieren te produceren. De vee-industrie was geboren.

 

Van luxe artikel naar goedkoop en makkelijk verkrijgbaar product

2000 – Van luxe artikel naar goedkoop en makkelijk verkrijgbaar product

De groeiende wereldbevolking in combinatie met een toename van de vleesconsumptie per persoon, veroorzaakt een stijging van de vraag naar vlees. Grote vee-fabrieken schieten als paddenstoelen uit de grond. Vandaag de dag worden er jaarlijks wereldwijd ongeveer zeventig miljard landbouwdieren gefokt en geslacht. Vijftig miljard van hen leeft in de vee-industrie.

Verborgen kosten

2013 – Er zijn verborgen kosten

Vee-industrie lijkt op het eerste gezicht een goedkope manier om voedsel te produceren, maar is in feite duur door de verborgen kosten die ze maakt. Ze heeft veel schadelijke gevolgen voor de dieren, mensen en de aarde. Wat is er mis met de vee-industrie?

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).