Zoekpictogram

Redt poep de koe?

Bron: De Gelderlander - 17 juni 2015

Redt poep de koe?

Nederlandse koeien poepen te veel. Dat weten we al langer. Vooruitlopend op de afschaffing van het melkquotum breidde de Nederlandse melkveehouderij echter zó sterk uit dat de hoeveelheid poep nu de spuigaten uitloopt. Ingrijpen door Europa dreigt en staatssecretaris Dijksma bezint zich op maatregelen.

Die maatregelen zijn onvermijdelijk nu de sector het afgelopen jaar meer fosfaat (een belangrijk en vervuilend bestanddeel van mest) produceerde dan met Europa was afgesproken. Het is immers niet aannemelijk dat een bedrijfstak die zó onverantwoord uitbreidde, en die daar nog steeds mee bezig is, binnen een maand kan garanderen het probleem zelf op te lossen, zoals Dijksma vraagt.

De staatssecretaris denkt nu na over 3 mogelijkheden:  het invoeren van dierrechten, van fosfaatrechten of het maximeren van de melkproductie per bedrijf of per dier. Ik hoop van harte dat de regering de durf heeft voor die laatste optie te kiezen.

De hoge melkgift van de moderne koe zorgt immers voor veel gezondheids- en welzijnsproblemen. De immense uiers maken het koeien lastig normaal te lopen en dragen bij aan kreupelheid. Het vaak voorkomen van uierontsteking hangt ook samen met de hoge melkgift en het altijd binnen houden van koeien (omdat krachtvoer meer melk oplevert dan gras) leidt vaak tot pootgebreken.

De huidige situatie biedt de staatssecretaris de mogelijkheid met een moedig besluit twee vliegen in één klap te slaan. Door de melkproductie per dier te beperken kan het mestoverschot worden teruggedrongen en de gezondheid en het welzijn van de koeien worden verbeterd.

Geert Laugs - Compassion in World Farming

Geert Laugs - Directeur Compassion in World Farming Nederland

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).