Zoekpictogram

Viering in Brussel: 1,6 miljoen Europeanen tegen kooien

News Section Icon Gepubliceerd op 8-10-2019

Afgelopen dinsdag vierden we het grote succes van het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ in Brussel. In het hart van de Europese politiek, op het plein tussen de Europese Commissie en de Europese Raad, kwamen we samen met dierenbeschermers, supporters en politici uit heel Europa om de ruim 1,6 miljoen handtekeningen te vieren.

Het reusachtige kunstwerk ‘Ode aan het varken’ van Nederlands kunstenares Jantien Mook werd voor de deur van de Europese Commissie tentoongesteld. Het supervarken toerde het afgelopen jaar als symbool van onze campagne langs 12 steden in Nederland.

Publiek juicht op het Schumanplein in Brussel

Op de rotonde rolden we een 18 meter lang spandoek uit met de tekst ‘For animals, end caged farming’ (een einde aan het houden van dieren in kooien), leesbaar vanuit de kantoren van de Europese Commissie.

Een gigantisch spandoek op de rotonde in Brussel

Verschillende Europarlementariërs, waaronder Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren), betrokken burgers en internationale NGO’s spraken en op levensgrote videoschermen werden beelden van dieren en persoonlijk berichten van supporters getoond.

Anja Hazekamp, Europarlementariër Partij voor de Dieren: “Europa zegt de hoogste standaard te hebben voor dierenwelzijn in de wereld, maar nog altijd sluit het dieren op in kooien. Honderden miljoenen dieren lijden dagelijks in de Europese vee-industrie en kunnen niet hun natuurlijke gedrag vertonen. Het is de hoogste tijd dat de EU eens en voor altijd een einde maakt aan de mishandeling van deze onschuldige dieren.”

Eleanora Evi en Anja Hazekamp, Europarlementariërs tijdens de viering in Brussel
Eleanora Evi en Anja Hazekamp, Europarlementariërs.

Angelina Berlingò, een Italiaanse supporter, die in haar eentje meer dan 2000 handtekeningen verzamelde en gebonden is aan een rolstoel, hield een ontroerende speech. “Ik weet hoe het is om niet vrij te kunnen bewegen. Deze onschuldige dieren wordt hun bewegingsvrijheid ontnomen door ze op te sluiten in krappe kooien. Het is een geweldige, persoonlijke reis geweest om deel uit te maken van deze campagne. Het resultaat van dit burgerinitiatief brengt hoop voor een betere wereld voor zowel menselijke als niet-menselijke dieren.”

Stop De Kooien Viering Brussel 4
Annamaria Pisapia, directeur CIWF Italië en Angelina Berlingò, Italiaanse supporter.

Grootste dierenwelzijnscampagne

Stop de kooien is een van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit; meer dan 150 organisaties uit heel Europa doen mee. We hadden een jaar de tijd om een miljoen handtekeningen te verzamelen voor een succesvol initiatief, waarna de Europese Commissie verplicht is met een officiële reactie te komen. Ruim 160.000 Nederlanders zetten hun handtekening; nooit eerder werd een Europees burgerinitiatief door zoveel Nederlanders gesteund.

Het burgerinitiatief roept de Europese Commissie op om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden, ganzen en kwartels vanwege het grote dierenleed. Initiatiefnemer is Compassion in World Farming.

In Nederland wordt het burgerinitiatief naast CIWF ondersteund door Bont voor Dieren, CAS-International, de Dierenbescherming, Eyes on Animals, foodwatch Nederland, Partij voor de Dieren, Varkens in Nood, VierVoeters, Wakker Dier en World Animal Protection.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).