Zoekpictogram

Normen voor dierenwelzijn tijdens transport   

OIE actiekaart

In 2005 stelde de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE), na een campagne van Compassion in World Farming, voor het eerst wereldnormen op voor het welzijn van dieren tijdens transport en slacht.

De normen die de OIE heeft vastgesteld zijn vrijwillig en de naleving kan niet door een wet worden afgedwongen. Toch zijn ze een enorme stap vooruit. Ze kunnen namelijk dienen als basis voor wetgeving in landen die nu nog geen wetten voor dierenwelzijn hebben. Bovendien maakt het vaststellen van wereldnormen voor dierenwelzijn het moeilijker voorbij te gaan aan dierenwelzijn bij de onderhandelingen voor de wereldhandel in het kader van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Om de deelnemers aan de OIE conferentie te overtuigen van de noodzaak van wereldwijde normen voor veetransporten produceerden we speciaal voor deze gelegenheid een film.

Europese richtlijnen

Giant postcard

In 2005 paste de EU de regels voor veetransporten aan. Ondanks onze campagne werden de landen het niet eens over een maximum transportduur en andere belangrijke problemen. Er kwamen wel nieuwe regels om de controle op veetransporten makkelijker te maken. Elke veewagen moet nu verplicht uitgerust zijn met satellietnavigatie, zodat men altijd kan controleren waar een veewagen zich bevindt. Ook moeten de chauffeurs aan hogere eisen voldoen en worden wetsovertreders makkelijker gestraft. 

 Subsidiestop

Actie voeren voor subsidiestop!
Actie voeren voor subsidiestop!

In 2005 voerde Compassion in World Farming actie om een einde te maken aan de Europese subsidies voor de export van levende runderen naar het Midden Oosten. Jaarlijks gaf de EU circa 60 miljoen belastinggeld uit om deze wrede handel in stand te houden. Kort voor de kerst, minder dan 9 maanden na de start van de campagne in het Europees Parlement, ging de EU overstag en besloot zij per direct een einde te maken aan deze subsidies!

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).